Psikolojik Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Psikolojik Kalp Çarpıntısı

Kalp çarpıntıları bazen tehlikeli olabileceği gibi, bazen de önemsiz şiddette olabilir. İnsan kalbinin korku, heyecan veya birini gördüğünde çarpıntı yapması oldukça normaldir. Ancak dikkat edilmesi gereken durum, sürekli tekrarlayan kalp çarpıntılarıdır. Sürekli tekrarlayan çarpıntılar, kişiyi korkutur ve sağlığının tehlikede olduğunu düşünmesine neden olabilir. Bazı kalp çarpıntılarının nedeni, kalbin normalden fazla çalışması ve düzensiz kalp atışları olabilir. Eğer çarpıntı sık sık tekrar ediyor ve baygınlık hissi, baş dönmesi, halsizlik, göğüs ağrısı gibi belirtilerle birlikteyse, bu kalp rahatsızlığınız olduğunu gösterebilir. Bu durumda acilen doktora başvurulmalıdır. Bazen gelişen sorunlar psikolojik kalp çarpıntısından da kaynaklanabilir.

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Hangi Durumlarda Olur?

Kalp çarpıntısı genellikle paniğe ve korkuya sebep olur. Ancak her çarpıntı kalp rahatsızlığına işaret etmez. Çarpıntının oluşmasının nedenleri genellikle endişe, korku, stres, göğüs kaslarının üşümesi gibi psikolojik kökenlidir. Çay ve kahve içeriğindeki kafein maddesi de çarpıntıya neden olabilir. Yoğun çalışmadan dolayı yorgunluk da çarpıntıyı artırabilir. Bazı kişilerde nikotinden dolayı sigara içerken kalp ritminde çarpıntı oluşur. Bu nedenlerden dolayı oluşan çarpıntılar psikolojik sebeplidir ama yine de insanları endişelendirir. Bu durumlarda olan kalp ritim bozuklukları aslında normaldir. Acele işlere yetişmeye çalışanlarda, iş ve aile hayatlarında stresli olanlarda meydana gelmektedir. Oluşan kalp çarpıntısı kişiyi rahatsız edecek derecede ise yoğunluk, kafein, sigara, stres, alkol tüketimi ya da ruhsal sorunlardan kaynaklı olup olmadığını takip etmekte yarar vardır. Sigara tüketiyorsanız bunu azaltın. Alkol fazla kullanıyorsanız bırakın ya da azaltın. Paniğe kapılmadan uzak durup sakinleşmeye çalışın. Kafein tüketimini azaltın. Yoğun ve stresli iş temposundan uzak durun. Bunları yaptıktan sonra durumunuzu tekrar gözden geçirin. Çarpıntınız devam ediyorsa ciddiye almanızda yarar vardır.

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Nöbetler Halinde Oluşuyorsa Nöbet Anında Şu Durumlardan Faydalanın

İlk yapılması gereken şey, doktordan randevu almaktır. Çünkü bu sorunu ileride yaşama ihtimalini düşünerek hareket edilmelidir. Çarpıntı atağını geçirebileceğiniz ve uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır:
  • Güçlü ve derin bir şekilde öksürün,
  • Ikınma manevraları yapın,
  • Burun ve kulaklarınızı 20-30 saniye boyunca tıkayarak üfleyin,
  • Buzlu ve soğuk bir içecek içmeye başlayın,
  • Soğuk su ile doldurulmuş bir kaba ellerinizi daldırın ve bekletin.
Tekrar eden çarpıntılarda tıbbi destek gereklidir. Yaşlı insanlarda ciddi sorunlara neden olabilir. Yaşlılarda duyarlı ve hassas olmak gereklidir. Bazen kullanılan ilaçların yan etkileri de olabilir. Kullanılan bazı ilaçlar kan basıncını artırır. Bundan kaynaklı çarpıntı olabilir. Bazen tiroit bezlerinin fazla çalışmasından kaynaklı hipertiroidi çarpıntıya sebep olur. Şeker hastalarında ve idrar söktürücü ilaçlardan dolayı da çarpıntı olabilir. Psikolojik kalp çarpıntısı çoğu zaman tehlikeli değildir. Ancak nöbetler halinde tekrarlaması ve şiddetin artması tehlikeli olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Doğa

12 Temmuz 2024 Cuma

Kalp çarpıntısı yaşarken bu belirtilerle karşılaştığınızda ne yapmalıyım? Özellikle psikolojik kökenli olduğunu düşündüğüm çarpıntılar için hangi adımları atmam gerektiğini bilmek istiyorum. Bu durum günlük yaşantımı nasıl etkiler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Doğa,

Kalp çarpıntısı yaşarken, öncelikle sakin kalmaya çalışmalısın. Derin nefesler alarak gevşemeye çalışmak, stresi azaltmak için iyi bir başlangıç olabilir. Eğer çarpıntının psikolojik kökenli olduğunu düşünüyorsan, bir uzmandan destek almak faydalı olabilir. Stresi yönetmek için meditasyon, yoga veya nefes egzersizleri gibi teknikleri uygulayabilirsin. Ayrıca, günlük yaşantında yeterince dinlenmek ve dengeli beslenmek de önemlidir.

Bu durumu günlük yaşantında minimize etmek için, stresten uzak durmaya çalışmak ve kendine zaman ayırarak rahatlaman önemlidir. Eğer çarpıntılar sık sık tekrar ediyorsa, bir doktora başvurarak tüm olasılıkları gözden geçirmen iyi olur. Unutma ki, bu tür sorunları yönetmek için profesyonel yardım almak her zaman en doğru yol olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kalbi Besleyen Damarlar

Kalbi Besleyen Damarlar

Haber Bülteni

Güncel

Kalp Aritmi Nedenleri Nelerdir?

Kalp Aritmi Nedenleri Nelerdir?

Güncel

Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?

Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?

Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Cerrahı

Kalp Cerrahı

Kalbin Kapakları Nelerdir?

Kalbin Kapakları Nelerdir?