Kalp AtışıKalp atış hızı, bireyler arasında farklılık gösterebilir. Bu değerler koşu sırasında, yürüyüşte, üzüntü ve sevinç anlarında, çeşitli fiziksel aktivitelerde, açlık ve tokluk durumlarında, sıcak havada değişkenlik gösterebilir. Kalp atış hızının tespiti için, bir kişinin yaklaşık 10 dakika kadar dinlenmesi ve ardından nabız sayısının belirlenmesi gereklidir. Eğer bulunan değer 60-100 arasında ise, kalp atışının normal aralıkta olduğu söylenebilir. Uzun yıllar spor yapmış olan kişilerde bu değer 40-50 arasında bile olabilir ve bu durum normal kabul edilir. Çünkü bu kişilerin sporla birlikte kalp kası güçlenmiş ve kalp her atışta daha fazla miktarda kan pompalamaktadır. Ancak, sayım sırasında kalp atışının düşük çıkması genellikle bir sorun olarak değerlendirilmez. Buna eşlik eden baş dönmesi, güçsüzlük, bayılma gibi belirtiler varsa, kişinin bir kardiyolog tarafından muayene edilmesi önerilir. Kalp Atışı Değeri Ne Olmalı?Sağlıklı yetişkin bireylerde kalp atış hızı değeri 60-100 arasında normal olarak kabul edilse de, genellikle daha düşük kalp atış hızının daha iyi olduğu düşünülür. Bu durum, düşük tansiyonun sağlıklı olması gibi değerlendirilir. Normal sayılan değerlerde bile, daha düşük kalp atış hızı, kişide felç geçirme, kalp krizi geçirme ve ölüm gibi riskleri azaltabilir. Yapılan bir araştırmada, kalp atış hızının 10 atım kadar yüksek olmasının kadınlardaki kalp krizi riskini %18, erkeklerde ise %10 artırdığı belirlenmiştir. Ancak bu yükselme geçici bir durumdan kaynaklanıyorsa, fazla önemsenmez. Sürekli yüksek olan kalp atışında ise nedeninin belirlenmesi gereklidir. Çocuklarda ise kalp atış hızı değeri 70-100 arasında olmalıdır. Kalp atışının düşük olması, kalbin üzerine düşen görevleri daha iyi yerine getirdiğini ve vücutta diğer organlara yeterli oksijen sağladığını gösterir. Kalp Atışı Nasıl Ölçülür?Kalp atış hızının belirlenmesi için nabzın ölçülmesi gereklidir. Kişi 10 dakika dinlendikten sonra, işaret ve orta parmaklar boyundaki gırtlak çevresine konur. Nabız bilekten ölçülecekse, iki parmak ön koldaki kemik ve sinir arasındaki yere yerleştirilir. Nabız hissedildiğinde, 15 saniye boyunca kalp atışları sayılır ve bu sayı dörtle çarpılarak dakikadaki kalp atış sayısı tespit edilir. Kalp Atışını Etkileyen Unsurlar Nelerdir?
Kalp atış hızı değerleri normalde geniş bir aralıkta kabul edilmiştir. Buna rağmen, bu değerlerin çok altında ya da çok üstünde olan kalp atış hızı bazen ciddi sağlık sorunlarını işaret edebilir. Kalp atış hızının sürekli olarak 100'ün üzerinde olması halinde taşikardi, 60 atım sayısının altında olması halinde bradikardi değerlendirmesi yapılır. Kişilerde bunlarla birlikte göğüste ağrı, nefes darlığı, baş dönmesi gibi belirtiler varsa, bunun nedeninin tespit edilmesi amacıyla doktor kontrolü yapılmalıdır. |
Kalp atış hızımın bazen normalden daha düşük olduğunu farkediyorum, bu durumun normal olup olmadığını nasıl anlayabilirim ve hangi belirtiler olursa bir kardiyologa başvurmalıyım?
Cevap yazAkçakiraz, kalp atış hızı zaman zaman değişebilir ve bu durum bazen normal olabilir. Ancak, belirli belirtilerle birlikte ortaya çıkarsa bir kardiyologa danışmanız gerekebilir.
Dikkat etmeniz gereken belirtiler:
- Sık yaşanan baş dönmesi veya bayılma
- Göğüs ağrısı veya rahatsızlık hissi
- Nefes darlığı veya nefes almada güçlük
- Aşırı yorgunluk veya halsizlik
- Düzensiz kalp atışları
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, en kısa zamanda bir kardiyologa başvurmanız önemlidir. Sağlığınızı ihmal etmeyin ve gerekirse uzman bir doktordan destek almaktan çekinmeyin.