Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Ritim Bozukluğu

Kalp ritim bozukluğu, kalbin normal atımını düzenleyen elektriksel uyarıların gerektiği gibi çalışmaması durumunda, kalbin çok yavaş, çok hızlı veya düzensiz atması olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı bir kalp, dakikada yaklaşık beş litre kanı tüm vücuda pompalamaktadır. Normal şartlarda kalp, ortalama 60-100 kez atmaktayken, fiziksel aktivite veya heyecan sırasında bu atım sayısı 150'ye kadar çıkabilmektedir.

Kalbin Yapısı ve Ritim Bozuklukları

İnsan kalbinde yan yana ve alt alta dört odacık bulunmaktadır. Üstteki iki odacıktan (kulakçık) kaynaklanan ritim bozukluklarına supraventriküler ve alttaki iki odacıktan (karıncık) çıkan ritim bozukluklarına ise ventriküler aritmiler denmektedir. Bunun dışında aritmiler, kalp hızına göre de sınıflandırılabilir. Kalp atımının 60'ın altında olması bradikardi, 100'ün üzerinde olması ise taşikardi olarak tanımlanmaktadır. Aritmiler içerisinde en düzensiz ve hızlı olanı fibrilasyondur. Fibrilasyon sırasında her bir kas lifi birbirinden bağımsız ve hızlı olarak kasılmaktadır. Aritmiler masum bir çarpıntı şeklinde olabileceği gibi, fibrilasyon gibi durumlarda tansiyon ileri derecede düşerek ani ölümlere sebebiyet verebilmektedir.

Ritim Bozukluklarının Nedenleri ve Belirtileri

Kalpteki ritim bozuklukları, kalpteki herhangi bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi dış etkenlerden de oluşabilmektedir. Kalpte oluşan çarpıntı, kalp ritim bozukluğunda en çok görülen belirtilerdendir. Çarpıntı dışında en sık görülen belirtiler baş dönmesi ve bayılmadır. Kişide görülen bayılma, daha çok ciddi boyuttaki ritim bozukluğunu göstermektedir. Tedavi edilmeyen kalp ritim bozuklukları çok ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Ritim bozukluğu her yaşta görülebilmektedir ancak ilerleyen yaşlarda görülme sıklığı diğer kalp hastalıklarına bağlı olarak artmaktadır. Genel nüfusun %2'sinde görülen bu hastalık, 80 yaş ve üzerinde %10'a kadar yükselmektedir.

Kalp Ritim Bozukluğuna Neden Olan Faktörler

  • Aniden oluşan kalp krizleri
  • Kalp dokusu bozuklukları
  • Koroner arter hastalığı
  • Yüksek kan basıncı
  • Şeker hastalığı
  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Uyuşturucular
  • Stres
  • Kullanılan birtakım ilaçlar

Ritim Bozukluklarının Teşhisi

Kalp ritim bozukluklarının teşhisi için hastadan birtakım tetkikler istenmektedir. Bunlar arasında:

  • Elektrokardiyogram (EKG)
  • Ritim holter
  • Anlık ritim kaydı (Event Recorder)
  • Efor testi
  • Ekokardiyogram
  • Kardiyak kateterizasyon
  • Elektrofizyolojik çalışma (EPS)

Kalp Ritim Bozukluklarının Tedavisi

Kalp ritim bozukluklarının tedavisi, ritim bozukluğunun çeşidine ve ciddiyetine göre değişiklik göstermektedir. Tedavinin ilk aşaması, hastalığın nedenlerini tespit etmek ve sorunları ortadan kaldırmaktır. Eğer teşhis edilemiyor ve neden ortadan kaldırılamıyorsa, uygun tedavi seçilir. İlk etapta ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar ve antiaritmik ilaçlar, yani ritim düzenleyiciler kullanılmaktadır. Ritim bozukluğunun ileri durumlarında kalp ritmini destekleyici kalp pili tedavisi ve defibrilatör tedavisi uygulanabilmektedir. Aritmik odağın cerrahi olarak susturulması da tedavi seçenekleri arasındadır.

Beslenme ve Yaşam Tarzı

Kalp ritim bozukluğu olan kişilerin beslenmelerini düzenlemeleri gerekmektedir. Bazı gıdalar, kalbin elektrik sisteminde tetikleyici özelliğe sahiptir ve bu gıdaların tüketilmesi ritim bozuklukları için tetikleyici olabilmektedir. Ritim bozukluğu olan kişilerin çay, kahve ve sigara tüketiminden uzak durmaları önerilmektedir. Kalp sağlığını korumak için stresten, fazla kilodan, hayvansal yağlardan ve aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Spor yaparken, aşırı zorlayıcı hareketlerden uzak durulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayşe Mine

26 Temmuz 2024 Cuma

Kalp ritim bozukluğu yaşayan biri olarak, kalbim bazen çok hızlı atıyor ve bazen de çok yavaşlıyor. Bu durum beni çok korkutuyor, acaba bu normal mi? Bu belirtilerle başa çıkmak için hangi adımları atmalıyım? Tedavi için hangi yöntemleri denemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ayşe Mine Hanım,

Kalp ritim bozuklukları, yani aritmiler, bazen korkutucu olabilse de, bazı durumlarda zararsız olabilirler. Ancak, sizin yaşadığınız belirtiler ciddi olabilir ve mutlaka bir kardiyolog tarafından değerlendirilmelidir. ޞu adımları izleyebilirsiniz:

1. Doktor Randevusu: Öncelikle bir kardiyologa görünmelisiniz. Doktorunuz size EKG, Holter monitörü ve diğer testler yaparak durumunuzu değerlendirecektir.

2. Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Stresten uzak durmak, dengeli beslenmek, yeterince uyumak ve sigara/alkol gibi alışkanlıklardan uzak durmak faydalı olabilir.

3. İlaç Tedavisi: Doktorunuz, kalp ritminizi düzenlemek için ilaçlar önerebilir.

4. Diğer Tedavi Yöntemleri: Bazı durumlarda, kalp pillerinin kullanımı veya ablasyon gibi daha ileri tedavi yöntemleri gerekebilir.

Unutmayın ki, her bireyin durumu farklıdır ve bu nedenle profesyonel bir sağlık uzmanının görüşü çok önemlidir. Geçmiş olsun dileklerimle.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

7 Haftalık Bebek Kalp Atışı

7 Haftalık Bebek Kalp Atışı

Kalp Cerrahı

Kalp Cerrahı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Kalbin Kapakları Nelerdir?

Kalbin Kapakları Nelerdir?

Kalp Kapakçığı Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kapakçığı Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kalbin Bölümleri Nelerdir?

Kalbin Bölümleri Nelerdir?

Bebeklerde Kalp Deliği Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kalp Deliği Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Açık Kalp Ameliyatı Sonrası

Açık Kalp Ameliyatı Sonrası

Güncel

Kalbi Besleyen Damarlar

Kalbi Besleyen Damarlar

Kalp Anatomisi Nedir?

Kalp Anatomisi Nedir?

Gebelikte Kalp Atışı

Gebelikte Kalp Atışı

Sürekli Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi