Kalbin hızlı atması, bir diğer adıyla hızlı nabız olarak bilinen bir durumdur. Birden fazla nedeni olan bu durum bu nedenle tam olarak neden olduğu gerekli olan muayeneler ve araştırmalar olmadan söylenemez. Kalbin hızlı atması sorunu eğer geçici bir özellik taşıyorsa bu durumlarda endişelenecek bir durumun olmadığı bilinmelidir. Fakat herhangi bir neden bilinmiyorsa ve bu durum ilk defa meydana geliyorsa durumun çok acil olduğunu bilmelisiniz. Fakat bu durum daha önceden de başınıza gelmiş ise çok telaş yapmadan en yakın zamanda uzman bir doktora gitmelisiniz. İnsanlarda nabzın yüksek olması durumunda kalp atışları da artar. Bu durumlarda kalpte vuruntu hissi meydana gelir. Bu durum tıbbi olarak çarpıntı olarak bilinmektedir. Yani kalbin aniden hızlı hızlı artması durumunda çarpıntının meydana geldiği düşünülebilir. Bu durum ayda yılda bir kez meydana geliyorsa bu durumda ciddi sorunlar ortaya çıkmaz. Fakat bu durum haftada bir kez olacak kadar sık yaşanıyorsa bu durumda da yine tıbbi işlemler yapmanız gerekecektir. Özellikle kalbin hızlı atması sorunuyla birlikte bayılma, nefes darlığı, baş dönmesi ve benzeri durumlar görülüyorsa kesinlikle zaman kaybetmeden doktora gidin. Bu durum kalp ve damar rahatsızlığının yanında daha birçok hastalıktan kaynaklanabilmektedir.
Kalbin hızlı atması nedenleri nelerdir?
Aşırı kafein: Özellikle kahve olmak üzre birçok yiyecek ve içecek içerisinde yüksek oranda kafein bulunur. İnsanlar özellikle kahve ve kolayı aşırı bir şekilde tüketirler. Bu maddeler direk olarak kanın hızlı akmasına ve kalbin hızlı artmasına neden olur. Bu içeceklere enerji içecekleri de dahildir. Kalbin hızlı atmasına bu içeceklerin kısa bir sürede çok fazla içilmesi neden olarak gösterilebilmektedir.
Aşırı egzersiz: Aniden kişilerin hareket haline geçmesi ve egzersizler yapması durumunda vücudun kan basıncının dengelenebilmesi için daha hızlı bir şekilde kalbin çalışması gerekmektedir. Bu durumlarda kalbin hızlı atması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Genellikle zararsız olsa bile bu durum yaşlı olan insanlarda tehlikeli olabilmektedir.
Stres: Günümüzde özellikle iş hayatında artmış olan stres durumlarında direk olarak kalp normalden daha hızlı artmaya başlamaktadır. Bu nedenle kalbin hızlı atması sorununun nedenine direk olarak stresi de ekleyebiliriz.
Yan etkiler: Kimi zaman kullanılan bazı bitkisel besinlerin bazen de tıbbi ilaçların neden olduğu bazı yan etkiler durumunda direk olarak kalbin hızlı atması gibi durumlar ortaya çıkacaktır. Bu durumlarda acilen uzman bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin.
Alkol tüketimi: Aşırı bir şekilde alkol kullanan insanlarda direk olarak kalbin hızlı atması şeklinde problemler ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun ortadan kalkması için alkolün azaltılması ve kullanılmaması önemli etkiler yapacaktır.
Kalp rahatsızlıkları: Özellikle kalbe giden damarlarda ve kalpte meydana gelen hastalıklar kalbin hızlı artması sorununa neden olmaktadır.
Bunların yanı sıra insanlarda aşırı şeker tüketimi, kan sıvılaştırıcı ilaçlar, sigara, aşırı kilo, akciğer hastalıkları ve hipertiroidi adındaki hastalık kalbin hızlı artmasına neden olur.
Kalbin hızlı atması sorunu insanlarda bazen normal etkenlere bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Özellikle de korku ve heyecan gibi duygusal değişimlerde direk olarak kalbin hızlı atması sorunu meydana gelir. Bu nedenle kalbin hızlı atması gibi durumlarda hemen sorunun ciddi problemlerden kaynaklandığı düşünülmemelidir.