{ "title": "Yapay Kalp", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/yapay-kalp.jpg", "date": "19.01.2024 08:31:25", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Yapay kalp, ileri derecede kalp yetmezliği sorunu yaşayan ya da kalp ameliyatları geçirdikten sonra kalp yetmezliği sorunu yaşayan hastalarda ilk tercih edilen kalp nakli olsa da bağış azlığı sebebi ile geliştirilen alettir. Kalp nakli bekleyemeyecek durumdaki hastalara takılan bu alet sayesinde kalbin işlevi olan kan pompalama görevi vücutta sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Kalp cerrahisine bakıldığı zaman günümüzde kalp naklinden sonra en büyük uğraşısının yapay kalp olduğunu görebilmek mümkündür. Organik kalbin sıralı işleyişini gerçekleştirmekte olan yapay kalpler vücuttan gelen pis kanı alıp akciğerlere pompalamaktadır ve akciğerlerden gelmekte olan temiz kanı alarak vücuda pompalamaktadır.

Vücudun yapay kalbi reddetmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak burada bulunan pıhtılaşma mekanizmasının harekete geçebilmesi gibi bazı nadir karşılaşılan durumlarla baş edebilmek için yoğun bir tedavinin gerçekleştirilmesi gerekebilmektedir. Günümüz teknolojisi her ne kadar gelişmiş olsa da kişiye yapay bir kalp takılmışsa bu durumda kişinin mutlaka kan sulandırıcı ilaçlar da kullanması gerekmektedir.

Bir kişiye yapay kalp takılabilmesi için bu hastanın durumunun da uygun olması gerekmektedir. Kişide böbrek, akciğer ve beyin işlevlerinin bozulması gibi bir durum söz konusu ise ağır enfeksiyonların görülmesi riski bulunduğundan bu kişilerde nakil yapılamamaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemi bozulmuş kişilere de bu tür kalpler takılamamaktadır.
" } ] }