{ "title": "Psikolojik Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/psikolojik-kalp-carpintisi-5870.jpg", "date": "20.01.2024 16:11:58", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Psikolojik kalp çarpıntısı; oluşan kalp çarpıntıları tehlikeli olduğu gibi bazen de önemsenmeyecek şiddette olabilir. İnsan kalbi korkunç, birini görünce ve heyecanlandığında çarpıntı yapması çok normaldir. Ama dikkat edilmesi gereken durum devamlı tekrarlayan kalp çarpıntısı olduğundandır. Devamlı tekrarlayan kalp çarpıntısı kişiyi korkutur ve sağlığının tehlikede olduğu düşüncesine kapılır. Bazı kalp çarpıntısını nedeni kalbin normalden fazla çalışması ve yersiz olan kalp atışları olabilir. Çarpıntı çok şık tekrar ise devamında baygınlık hissi, baş dönmesi, kendini halsiz hissetme, göğüste ağrı mevcutsa kalbinizle ilgili bir rahatsızlık olduğunu gösterir. Bu tarz bir durumla karşı karşıya kaldığınızda acil olarak doktora başvurulmalıdır. Bazen gelişen sorunlar psikolojik kalp çarpıntısından da kaynaklı olabiliyor.

Psikolojik kalp çarpıntısı hangi durumlarda olur?

İnsan meydan gelen kalp çarpıntısı genellikle paniğe kapılmaya ve korkuya sebep olur. Gerçekleşen her çarpıntı kalp rahatsızlığına işaret sayılmamaktadır. Çarpıntının oluşmasının nedenleri endişe, korku, stresten kaynaklı, göğüs kasların üşümesinden dolayı oluşan çarpıntıların hepsi psikolojik kökenlidir. İçilen çay ve kahve içeriğinde bulunan kafein maddesi de çarpıntıya neden olmaktadır. Yoğun çalışmadan dolayı yorgunlukta çarpıntı artırabilir. Bazı kişilerde nikotinden dolayı sigara içerken kalp ritminde çarpıntı oluşur. Bu nedenlerden dolayı oluşan çarpıntılar psikolojik sebeplidir ama yine de insanların endişe etmesini sağlar. Bu durumlarda olan kalp ritim bozuklukları aslına bakılırsa normaldir. Acele işlere yetişmeye çalışanlarda, iş ve aile hayatlarında stresleri sorunları olanlarda meydana gelmektedir. Oluşan kalp çarpıntısı kişiyi rahatsız edecek derecede ise yoğunluk, kafein, sigara, stres, alkol tüketimi ya da ruhsal sorunlardan kaynaklı olup olmadığını takip etmekte yarar vardır. Sigara tüketiyorsanız bunu azaltın. Alkol fazla kullanıyor iseniz bırakın ya da azaltın. Paniğe kapılmadan uzak durup sakinleşmeye çalışın. Kafein tüketimini azaltın. Yoğun ve stresli iş temposundan uzak durun. Bunları yaptıktan sonra durumunuzu tekrardan gözden geçirin. Çarpıntınız devam ediyor ise ciddiye almanızda yarar vardır.

Psikolojik kalp çarpıntısı nöbetler halinde oluşuyor ise nöbet anında şu durumlardan faydalanın

İlk yapılması gereken doktordan randevu almaktır. Çünkü bu sorunu ileride yaşam ihtimalini düşünerek hareket edilmelidir. Çarpıntı atağını geçirebileceğiniz uygulayabileceğiniz yöntemler;
Tekrar eden çarpıntıda tıbbı destek gereklidir. Yaşlı insanlarda ciddi sorunlara neden olabilir. Yaşlılarda duyarlı ve hassas olmak gereklidir. Bazen kullanılan ilaçların yan etkileri de olabilir. Kullanılan ilaçların bazıları kan basıncını arttırır. Bundan kaynaklı çarpıntı olabilir. Bazen tiroit bezlerin fazla çalışmasından kaynaklı hipertiroidiiii çarpıntıya sebep olur. Şeker hastalarında ve idrar söktürücü ilaçlardan olabilir. Psikolojik kalp çarpıntısı çoğu zaman tehlikeli değildir. Fakat nöbetler halinde tekrarlaması ve şiddetin artması tehlikeli olabilir.
" } ] }