{ "title": "Konjestif Kalp Yetmezliği", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/konjestifg-kalp-yetmezligi.jpg", "date": "19.01.2024 21:25:43", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Konjestif Kalp Yetmezliği, Kalbin vücudun ihtiyacı olduğundan daha az kan pompalamasına konjestif kalp yetmezliği (CHF) adı verilmektedir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde bu hastalık sakatlığın ve 65 yaşından daha yaşlı kişilerin hastaneye yatırılmasının ana sebebidir. Konjestif kalp yetmezliği her yıl 40. 000'den daha fazla kişinin ölmesine sebep olmaktadır.

Kalp yetmezliği hastalığında oksijen açısından zengin olan sol karıncığın görevini yapamamasına ve bazen de daha az oksijen barındıran kanı daha fazla oksijenli hale getirebilmek için akciğerlere taşıyan sağ karıncığın görevini yapamamasına sebep olmaktadır. Kalp kasının etkilenmesine neden olan hastalıkların birçoğu Konjestif kalp yetmezliğinin de nedeni olmaktadır. Bu hastalıklar içinden en fazla görüleni koroner arter hastalığı, kordiyomiyopati, tansiyon hastalığı ile kalp kapakçığı hastalıkları olmaktadır.

Konjestif Kalp yetmezliği Belirtileri: Kalbin sol kapakçığı yeterince kan pompalayamadında organların birçoğu da görevini yeterince yerine getirememektedir. Bunun sonucunda kişide güçsüzlük ve halsizlik görülebilmektedir. Bunun yanı sıra, sağ karıncığın da yeterince kan pompalayamaması durumu kanın, kanı sağ karıncığa boşaltan toplardamarlara gitmesine sebep olmaktadır ve kanın akciğerlere geri gitmesi durumunda kişi nefes almakta zorlanmaktadır. Kişi böyle bir durumda, otururken bile nefessiz kalabilmektedir. Kan toplardamarlara geri gittiği zaman toplardamarlarda dokulara sıvı sızmaya başlamasının sonucunda da bacak ve bazı başka bölgelerde şişmeler meydana gelebilmektedir ve sıvı alımı nedeniyle de kilo alımı meydana gelmektedir.

Bu hastalığın belirtileri şiddetli olabilmenin yanı sıra, hafif de olabilmektedir. Aynı şekilde, yavaş olabileceği gibi aniden de gelişebilmektedir. Bu durumların yaşanması kalbin yetersizleşmeye başlama hızına ve derecesine göre değişim göstermektedir. Ayrıca, vücutta bulunan diğer organların bu hastalığa verdiği tepkiler de bu hastalığın belirtilerinin şiddeti üzerinde etkili olmaktadır. Konjestif kalp yetmezliğinin birinci evresindeki hastalar, bir belirti yaşamadan günlük hayatlarına devam edebilmektedir. Hastalığın ikinci derecesinde olanlar, hafif hareketler ya da dinlenme esnasında bir belirti hissetmezken, orta derecedeki aktiviteleri yaparken nefessiz kalabilmekte ya da başka hastalıklara yakalanabilmektedir. Hastalığın üçüncü evresine gelindiğinde, kişinin herhangi bir aktivitesi esnasında hastalığın semptomlarının görülme olasılığı vardır. Son olarak, hastalığın son evresi olan dördüncü evreye gelindiğinde ise kişi halsizdir ve otururken ya da uzanırken bile nefessiz kalmaktadır.

Konjestif Kalp Yetmezliği Tedavisi: bu hastalığın tanısı için doktor fiziksel muayene yapmakta ve genellikle de hastalığın tanısını bu fiziksel muayene sonucunda koyabilmektedir. Ancak, tedavinin tanısını bu şekilde koyamamış bile olsa isteyeceği göğüs röntgeni sonucunda konjestif kalp yetmezliğin tanısı koyulabilmektedir. Hastalık kesinleştikten sonra hastanın kalp yetmezliğini daha kötü hale getirebileceği için tuzlu yiyeceklerden sakınması, düzenli olarak tartılıp, kilolarını kaydetmesi ve fazla ayakta durmaması ile otururken ayaklarının altına bir iskemle koyması önerilmektedir.

Konjestif kalp yetmezliği hastalığı ilaç ile tedavi edilmektedir ve cerrahi tedavisi yoktur. Konjestif kalp yetmezliği hastalığında kullanılan kalbin daha hızlı atmasını sağlayan ya da idrar söktürücü ilaçlar gibi etkili ilaçlar mevcuttur. Bunun yanı sıra, yüzyıllardır kullanılar bir bitkisel doğal ilaç olan yüksük otu da kalbin kasılmasını kuvvetlendirmektedir.
" } ] }