{ "title": "Konjenital Kalp Hastalıkları", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/konjenital-kalp-hastaliklari-3961.jpg", "date": "19.01.2024 19:23:38", "author": "Canan Özüt", "article": [ { "article": "Konjenital kalp hastalıkları, bir diğer adıyla doğumsal kalp hastalığı gebelikte meydana gelmektedir. Gebelik esnasında yani gebeliğin 8. Haftasında belirmektedir. En yoğun görülen konjenital anomalidir. Ailede bu türde hastalıkların görülmesi olasılığı arttırmaktadır. İnsülin kullanan diyabet hastası bayanların hamileliklerinde daha sık görülür. Hamileliğin ilk 8 ayında röntgen ışınları, ilaç kullanılması, kızamıkçık gibi enfeksiyonlar anomali durumunu arttırır. Kalbimizin anatomik ve de dinamik yapısını alt üst eden olduğundan büyük bozukluklar ya da belirginlik vermeyen küçük anomaliler olabilir. Sık nefes alıp verme, morarma, nefes alma zorluğu, olduğundan çabuk yorulma, gelişimde gerilik, çok sıklıklar görülen solunum yolu enfeksiyonu, bayılma gibi belirtiler çok sık görülmektedir.

Konjenital kalp hastalıkları 2 farklı türde belirlenir. Bunlar morluk ve morluk olmadan adı altında isimlendirilir
Konjenital kalp hastalıkları genellikle ne zaman görülür

Doğumla birlikte görülen kalp problemidir. Gebelik öncesi zamanda kalbin tam anlamda gelişememesi sonucu görülmektedir. Genel olarak her 500 doğumun 4'ünde bir ya da birden fazla kalp hastalığı görülmektedir. Bu konjenital kalp hastalıklarının bilinmese de kimi etkenleri vardır. Çocuğun doğma riskini arttıran kalp anomalisidir. Bu hastaların anne, baba ya da daha önce doğmuş olan ağabey ya da ablalarında da görülme olasılığı yüksektir.

Konjenital kalp hastalıkları ne zaman teşhis edilir?

Genellikle doktorlar erken çocukluk yaşlarında ya da bebekliklerinde tespit ederler. Bazı çocuklar farkına varmadan ileri yaşlara kadar bilmeden bu hastalıkla yaşayabilirler. Bu anlaşıldığı anda hemen doktor gözetimine gidilmelidir. Doğum öncesinde bu hastalığı anne karnında 14 haftalıktan sonra tespit edilebilmektedir. Gebelikte bu anlaşıldığı esnada gebe kadının da doktor kontrolünden çıkmaması gerekmektedir. Ancak gebeliğin 23. Haftasında anne karnında bu duruma teşhis konulması mümkündür.
" } ] }