{ "title": "Kalp", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp.jpg", "date": "19.01.2024 00:34:05", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "
Kalp, vücuda kan pompalayan olmazsa olmaz organımızdır. Kalp kalp kası adlı özel çizgili kasta oluşur. Kalbin içi boştur, kalp kasılır gevşer ve içine kan alıp boşaltır. Üç tabakadan oluşur ve bu tabakalar sayesinde kalbin muntazam yapısı işlevini gösterir. Bu tabakalar dıştan içe doğru perikart, miyokart ve endokarttır. Perikart kalbi dıştan saran, dış etkilerden koruyan fibro seröz zardır. Arasındaki sıvının da sayesinde kalbe pürüzsüz bir çalışma ortamı sağlar. Miyokart kalbin ortasında yer alan kas tabakasıdır. Bu tabaka çizgili kaslarında yoğun olduğu en kalın tabakadır ve karıncık ve kulakçıkları da içinde barındırır. Endokart ise tek katlı epitel hücreden oluşan en iç tabakadır. Kalpteki kulakçık-karıncık, karıncık-akciğer, akciğer-kulakçık arası kapakların temelini oluşturur.

Bir kalpte sağ ve sol olmak üzere iki kulakçık, iki karıncık ve 4 kapakçık bulunur. Kapakçıkların görevi kanın geriye dönmesini engeller, tek yönlü akmasını sağlar. Bu kapakçıklar; Triküspid kapak, Pulmoner kapak, Mitral kapak, Aort kapağıdır. Kalbin sağ kulakçığına kirli kan gelir ve triküspid kapak ile sağ karıncığına iletir. Sağ karıncığa gelen kan temizlenmek üzere pulmoner kapaktan da geçerek akciğere iletilir. Akciğerde temizlenen kan kalbin sol kulakçığına gelir ve oradan mitral kapaktan da geçerek sol karıncığa geçiş yapar. Sol karıncıktan ise aort damarı ile aort kapağından geçerek vücudun her noktasına eşit şekilde yayılır.

Kalp dolaşım sisteminde kan pompalayan bir motor görevindedir. Metabolizma artıklarını tüm vücuttan toplayıp akciğerlere iletir. Akciğerde temizlenen artıklar vücuttan uzaklaştırırlar. Kalp bunlar dışında vücut ısısının düzenlenmesine, vücutta asit baz dengesinin sağlanmasına, enzim ve hormonların gerekli yerlere iletilmesine yardımcı olur. Sağlıklı bir insanda dakikada ortalama 70-80 defa çarpıntı olur. Dakikada 5-35 litre günlük hemen hemen 9000 litre kan pompalar. Her insanın kalbi kendi yumruğu kadardır. İki akciğerin arasında, sol akciğere daha yakın koordinatlanır. Yetişkin bir kadında kalp 200-275 gram ağırlığında, yetişkin bir erkekte ise 250-380 gram ağırlığındadır. Kalpten kapakçıklar açılıp kapandıkça ses gelir. Başlıca dört tane kalp sesi bulunur. Bunların ikisi el ile palpe edilerek veya stetoskop ile, diğer ikisi ise ancak EKG cihazı ile duyulabilir. Birinci kalp sesi kulakçık ile karıncıklar arasındaki kapakçıklardan yayılır. İkinci ses aort kapağı ve pulmoner kapaktan çıkan sestir. Diğer sesler ise kalbin iç mekanizması, iç dengesi ve basıncıyla ilgilidir.
" } ] }