{ "title": "Kalp Tansiyonu", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-tansiyonu.jpg", "date": "19.01.2024 19:20:12", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Kalp tansiyonu, kalbin vücuda kanı dağıtmak amaçlı kullandığı güçtür. Sol kalbin kanı vücuda atarken kullandığı güce birinci ya da büyük tansiyon denir. Kalbin kan akımı bittikten ardından damarlarda meydana gelen durgun basınca 2 ya da küçük tansiyon denir. Kan basıncının normalden dik meydana gelmesine da hipertansiyon denir. Bazen bu konuyla alakalı kavram kargaşası yaşanabiliyor. Birçok fazla kişi benim hipertansiyonum var derken, kendilerinde şu anki daimî ve birçok kez denetim altında tutulması gereken olan bir hastalık mahalline vakit zaman psikolojik baskı ve üzüntüye ilişkili kan basınçlarının yükseldiği; bunun hastalık değil belli bir süre bir vaziyet meydana geldiği hata anlayışını benimseme eğilimindedir. Normal kan basıncı çoğalış 120/80'in altı şeklinde onay edilmektedir.140/90'ın üstü hipertansiyon, aradaki kıymetler dik büyükelçi normal tanımlanır ve izlenmesi, birtakım vaziyetlerde da rehabilitasyonu gereken olan değerlerdir. Saklı tansiyon belki bu sınıfı söylemek amaçlı uygundur. Tansiyonun yaşla beraber görülme sıklığı artar. Hipertansiyon bildiğimiz kadarıyla mühim bir milletçe sıhhati sorunu.

Ülkemizde görülme sıklığı nedir?

Çeşitli çalışmalarda ülkemiz'de 30 yaşın üstünde kişilerin %12-16'sında büyük tansiyonun 140, küçük tansiyonun 90 mm Hg'nın üstünde meydana geldiği, ek olarak ileri yaş grubundaki oranın arttığı, 50 yaşın üst kısmındaki kimselerde her 4-5 kişiden birinde tansiyonun bu limitlerin üstünde meydana geldiğini işaret etmektedir.

Hipertansiyon teşhisini ne türlü koyuyorsunuz ne çeşit rehabilitasyona gereksinim olduğuna ne türlü hüküm veriyorsunuz?

Ense orijinli dolgunluk şeklindeki baş ağrısı, kulaklarda basınç duygusu, uğultu, bulantı, burun kanaması yakıntıları ile bakılan tansiyon ölçümlerinde yükseklik saptama edildiğinde kişi doktora başvurur. Bu çeşit hastalar azınlıktadır, nedeni ise dik tansiyon birçok vakit belirti vermez. Bu sebeple bilhassa ailesinde hipertansiyon hikayesi olan, 40 yaşın üstünde olan, şişmanlar (Bilhassa karında bariz yağlanması olanlar), şeker hastaları, müzmin bronşit hastaları, uyku apnesi olanların sık sık tansiyon denetimi yapmaları tavsiye edilir. Hipertansiyonun müzmin hastalık olması hayat boyu bununla hayat birçok kez hastayı endişeli eder ve bu tanıdan kaçmaya çalışır. Ara ara gördüğü normal kıymetler ona rahatlık verir, tanının hata olduğuna inanmaya eğilimlidir. Hasta başlangıçtan bu yana bu konuyla alakalı bilinçlendirilmelidir. Hipertansiyona ilişkin tıbbi kanıtlar araştırılmalı ve anlatılmalıdır. İlk bulgu efor testinde tansiyon cevabının yüksekliğidir. Hem bir hipertansiyonun varlığını araştırmak hem bir başka riziko etmenleri varsa koroner kalp rahatsızlığının araştırılması için yapılır.

Her vakada tansiyon holteri gerekli mi?

Özellikle tansiyonu dik normal grupta olan herkese takmayı öneriyoruz. Holterle ilaç seçimi ek olarak oldukça başarılı oluyor. Tansiyon ilaçlarının en büyük yan tesiri ayakta tansiyon azalması meydana geldiği amaçlı yepyeni holter cihazlarıyla bu yan tesiri belirleyebiliyorsunuz ve gereken tertip etmeleri inşa ederek tansiyon ilacı kullanan hasta olanların gündelik performanslarını ek olarak sıkı kontrol edebiliyorsunuz.

Hipertansiyona neden olan hastalıklardan bahseder misiniz?

Böbrek hastalıkları, nefritler, polikistik böbrek, böbrek yetmezliği, böbrek atar damarında tıkanma, hormon ve metabolizma hastalıkları, şeker hastalığı, tiroit hastalığı, böbrek üstü bezi hastalığı, kalp hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, birtakım ilaçlar, romatizmal ağrı kesiciler, kortizon, soğuk algınlığına karşı grip ilaçları, hormon ilaçları, östrojen, antidepresanlar ve iştah kesiciler hipertansiyona neden verebilir.

Kolesterolle hipertansiyon arasındaki bağ nedir?

Kolesterol, hipertansiyon ve şeker hastalığı kardeş hastalıklardır. Tümü damarla savaşır, iş birliği yapar ve harabiyet oluşturur.
" } ] }