{ "title": "Kalp Ritim Bozukluğu", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-ritim-bozuklugu.jpg", "date": "22.01.2024 01:06:30", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Kalp Ritim Bozukluğu, kalbin normal atımını düzenleyen elektriksel uyarıların gerektiği gibi çalışmama durumunda kalbin çok yavaş, çok hızlı veya düzensiz atması durumuna kalp ritim bozukluğu denmektedir. Sağlıklı bir kalp bir dakika da yaklaşık beş litre kanı tüm vücudumuza pompalamaktadır. Normal şartlarda kalp ortalama 60-100 kez atmaktadır. Fakat fiziksel aktivite veya heyecan sırasın da bu atım 150'ye kadar çıkabilmektedir.

İnsan kalbin de yan yana ve alt alta dört odacıklı bulunmaktadır. Üstte bulunan iki odacıktan (Kulakçık) kaynaklanan ritim bozukluğuna supraventriküler ve altta bulunan iki odacıktan (Karıncık) çıkan ritim bozukluklarına ise ventriküler aritmiler denmektedir. Bunun dışında aritmiler, kalp hızına göre de izah edilebilir. Kalp atımının 60'ın altında olması bradikardi, 100 'ün üzerinde olması ise taşikardi olarak tanımlanmaktadır. Aritmiler içerisinde en düzensiz ve hızlısı fibrilasyondur. Fibrilasyon sırasında her bir kas lifi birbirinden bağımsız ve hızlı olarak kasılmaktadır. Aritmiler masum bir çarpıntı şeklinde olabileceği gibi fibrilasyon gibi durumlar da tansiyon ileri derecede düşerek ani ölümlere sebebiyet verebilmektedir.

Kalpteki ritim bozuklukları kalpte olan herhangi bir hastalıktan olabileceği gibi dış etkenlerden de oluşabilmektedir. Kalpte oluşan çarpıntı kalp ritim bozukluğunda en çok görülen belirtilerdendir. Çarpıntı harici en sık görülen belirtiler baş dönmesi, bayılma olmasıdır. Kişi de görülen bayılma daha çok ciddi boyuttaki ritim bozukluğunu göstermektedir. Tedavi edilmeyen kalp ritim bozuklukları çok ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Ritim bozukluğu her yaşta görülebilmektedir. Ancak ilerleyen yaşlar da görülme sıklığı diğer kalp hastalıklarına bağlı olarak daha fazladır. Genel nüfusun %2'sinde görülen bu hastalık 80 yaş ve üzerinde %10'a kadar yükselmektedir. Kalp ritim bozukluğuna neden olan faktörler arasında aniden olan kalp krizleri, kalp dokusu bozuklukları, koroner arter hastalığı, yüksek kan basıncı, şeker hastalığı, sigara ve alkol tüketimi, uyuşturucular, stres ve kullanılan birtakım ilaçlar başlıca sebepler arasındadır. Hastalığın belirtileri ise en sık görülen çarpıntı hissi, kalbin göğüsten çıkacakmış gibi hissedilmesi, baş dönmesi ve bayılma görülmektedir.

Kalp Ritim Bozukluklarında teşhis için hastadan birtakım tetkikler istenecektir. Bunlar;
Kalp ritim bozukluklarının tedavisi ritim bozukluğunun çeşidine ve ciddiyetine göre değişiklik göstermektedir. Tedavini ilk aşaması hastalığın nedenlerini tespit etmek ve sorunları ortadan kaldırmak oluşturmaktadır. Teşhis edilemiyor ve neden ortadan kaldırılamıyor ise uygun tedavi seçilir. En başta ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar, antiaritmik de denilen ritim düzenleyiciler kullanılmaktadır. Ritim bozukluğunun ileri durumlarında kalp ritmini destekleyici kalp pili tedavisi ve defibrilatör tedavisi uygulanabilmektedir. Aritmik odağın cerrahi olarak susturulması da tedaviler arsındadır. Kalp ritim bozukluğu olan kişilerin beslenmelerini de düzenlemeleri gerekmektedir. Bazı gıdalar kalbin elektrik sisteminde tetikleyici özelliğe sahiptir bu gıdaların tüketilmesi ritim bozuklukları için tetikleyici olabilmektedir. Ritim bozukluğu olan kişileri çay, kahve, sigara tüketiminde uzak durulmalıdır. Kalp sağlığını korumak içi, stresten, fazla kilodan, hayvansal yağlardan, aşırı tuz tüketmekten uzak durulmalıdır. Spor yaparken aşırı zorlayıcı olan hareketlerden uzak durulmalıdır.
" } ] }