{ "title": "Kalp Rahatsızlıkları", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-rahatsizliklari-5654.png", "date": "20.01.2024 20:07:19", "author": "nilüfer berk", "article": [ { "article": "Kalp rahatsızlıkları, yaşamı tehdit eden hastalıklar içinde ilk sıradadır. Günümüzde daha da artış gösteren bu rahatsızlıkların en önemli sebepleri, başta sigara olmak üzere, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şeker, alkol, stres, kötü beslenme ve hareketsizliktir. En sık rastlanan 5 kalp hastalığı ise şunlardır:

Koroner arter hastalıkları

Tüm ölüm sebepleri arasında birinci sırada yer alan koroner arter rahatsızlıkları, kalbin etrafında bulunan ve onu besleyen damarlarda meydana gelen daralmalar sonucu ortaya çıkar. Hastalık göğüs ağrısı ya da doğrudan kalp krizi ile kendini belli eder. Sol göğüsten başlayıp, boyuna ve çeneye yayılan ağrılar da belirtiler arasındadır. Daralmış ya da tıkanmış damarların tedavisinde 3 yöntem vardır. İlaç, balon veya stent takılması ile by-pass ameliyatları.

Mitral kapak hastalıkları

Mitral kapaklardaki sorunlar romatizmal, dejeneratif ve iskemik kapak rahatsızlıkları olarak ortaya çıkar. Darlık, yetmezlik ya da ikisi bir arada görülebilir. Nefes darlığı, efor kapasitesinin düşmesi ve çarpıntı ile kendini gösteren mitral kapak rahatsızlıkları, geceleri nefes darlığı ile uyanma şikâyetine de yol açar. Bu rahatsızlığın tedavisi balon veya cerrahi tedavidir.

Aort kapak hastalıkları

Aort kapağındaki rahatsızlıklar aort darlığı ya da yetmezliğidir. Göğüs ağrısı, bayılma nöbetleri, nefes darlığı ve çarpıntı ile kendini gösteren bu rahatsızlıkları sebebi, hastalığın görülme yaşına göre değişir. Bu hastalıkta aort kapağı değişimi ya da kapağın onarımı operasyonları uygulanır.

Aort anevrizmaları

Aort damarı kalpten çıkar ve dört bölgeye ayrılarak vücuttaki birçok organa yayılır. Vücudun ana arteri olarak bilinen bu damar birçok organı besler. Bu damardaki genişlemeye aort anevrizması adı verilir. Eğer bununla birlikte aort kapakçık sorunu da varsa hastalık kendini göğüs ağrısı ve nefes daralması ile gösterir. Hayati risk taşıyan bu rahatsızlığın tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılır.

Atriyal septal defekt

Kalpte, her iki kulakçık arasındaki duvarda delik oluşması ile meydana gelen bu rahatsızlık, eğer çocukluk döneminde bu delik kapanmazsa, cerrahi yöntemlerle yapılır. Çocuklarda, nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik ve yorgunluk ile kendini gösteren bu rahatsızlığın tanısı ekokardiyografi ile konur.

Kalp rahatsızlıkları, cinsiyet ve yaş faktörlerine bakılmaksızın herkeste görülebilir. Bu rahatsızlıklardan korunmanın ilk adımı sigaradan uzak durmaktır. Sonrasında ise kilo, tansiyon ve şekeri kontrol altına almak, kalp rahatsızlıklarını önlemede çok faydalı olacaktır.
" } ] }