{ "title": "Kalp Pili", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-pili.jpg", "date": "21.01.2024 01:16:48", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Kalp Pili; kalbin yeteri kadar elektriksel uyarıyı oluşturamaması veya tüm kalp dokusuna yeterli şekilde ulaştıramaması durumunda yeterli elektriksel akımı oluşturmak için kullanılan cihazlara denilmektedir. Kalp pilinin amacı kalp atış hızını sağlamakla beraber kalp ileti sistemi problemlerinin tedavisini sağlamaktır. Kalp elektrik sistemi ile ilgili hastalıklar her zaman nabzın yavaş atması ile ilgili olmayıp bazen de nabız da aşırı hızlanma ya da sebep olabilmektedir. Kalbin karıncığından kaynaklanan aşırı hızlanmaya neden olan ritim bozuklukları (Ventriküler flatter ve ventriküler fibrilasyon) hayati risk oluşturmaktadır. Bu tür ritim bozukluğu olan veya bu tip ritim bozukluğu için yüksek risk taşıyan kişilerde ise özelleşmiş bir tür kalp cihazlarından olan yerleştir ile bilinen kardiyoverter defibrilatörler kullanılmaktadır. Bu tip cihazlar kalpte hayati risk oluşturabilecek herhangi bir ritim bozukluğu olduğunda devreye geçerek ya da şok tedavisi yaparak ritmi düzeltmekte ve hayat kurtarıcı olmaktadır.

Tüm kalp pilleri 2 kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlar jeneratör ve elektrod olarak adlandırılmaktadır. Pilin özelliğine göre bir veya daha fazla elektrod takmak gerekebilmektedir. Jeneratör, enerji üreten pil ve pilin çalışmasını düzenleyen bir devre ve elektrodların bağlantı bölgesinin kapalı bir kutu içerisinde birleştiği bir cihazdır. Elektrod, kalp pili ile kalp arasındaki etkileşimi sağlayan bir kablodur. Kalp pilleri 4 ayrı gruba ayrılmaktadır. Geçici kalp pilleri, kalp ritmindeki veya elektriksel sistemdeki geçici sorunlar için ya da kalıcı pil takılmadan önceki acil durumlarda takılan pil türüdür. Kalıcı kalp pili, kalp ritmindeki kalıcı uyarı çıkartma ve iletme sorunlarının tedavisinde kullanılır. Bir veya iki elektrodu alabilen cihazlardır. Bu kalp pilleri büyüklükleri marka ve modele göre değişmektedir. İmplante edilebilen kardiyoverter defibrilatörler, normal kalıcı kalp pillerinin özelliklerine ek olarak hayati risk oluşturabilen ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan özel manevralar ve şok tedavisi verebilme özellikleri içeren cihazlardır. Kalp yetmezliği tedavisi amacı ile kullanılan kalp pilleri ise kalp yetmezliği olan, kalp fonksiyonları azalmış ve kalbin ileti sistemi ile ilgili bazı problemleri olan hastaların tedavisi amacı ile kullanılan cihazlardır.

Kalp pili, takılma işlemi ise kalıcı kalp pilleri ile kalp yetmezliği amacı ile takılan kalp pillerinin takılması benzer olmakla beraber genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. Kalp pili takılacak yer göğüs duvarının köprücük kemiğinin 1-2 cm altında omuza doğru olan bölge özel bir solüsyon ile temizlenip örtülür yaklaşık 3 cm uzunluğunda bir kesi açılıp içeriye kalp pili jeneratörü yerleştirilir. Elektrodlar bu bölgedeki toplardamar olan subklavyen vene bir iğne ile girilerek kalbin ilgili odacığına girilir. Daha sonra elektrodlar jeneratöre bağlanır ve dokular kapatılır. Böylelikle kalp pili takılmış olur.

Kalp pili takılması hayati risk taşımayan bir işlemdir. Hasta ertesi gün taburcu edilir. Yaranın iyileşme süreci 7 ile 10 gün arasındadır. Günlük pansumanlar aksatılmadan yapılmalı dikişler yaklaşık 7-10 gün sonra alınmalıdır. Pilin takılmasını takiben 1-2 ay içerisinde kolun fazla oynatılmaması önerilmektedir.
" } ] }