{ "title": "Kalp Pili Çeşitleri", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-pili-cesitleri-2713.jpg", "date": "19.01.2024 06:35:44", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalp pili çeşitleri, kalp pili kalbin yeterince elektriksel uyarıyı yapamadığı hallerde ya da kalbin elektriksel uyarıları vücuttaki dokulara yeterice ulaştıramaması halinde, elektriksel uyarı oluşturulması için kullanılır. Kalp pili hem kalbin ritmini sağlar hem de kalp ritmini düzenler. Daha önceden kalp pili sadece kalbin yavaş atması nedeniyle oluşan hastalıkların tedavisinde kullanılırken, günümüzde kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği tedavisi içinde kullanılmaya başlamıştır. Kalp pili takılacaksa hastanın ve yakınlarının aydınlatılması ve onaylarının alınması gerekir. Kalp pili çeşitleri de bulunmaktadır.

Kalp pili çeşitleri nelerdir?

Geçici kalp pili: bu türdeki kalp pili acil durumlarda ya da kalp ritim bozukluğunun altında yatan nedenin düzelmesi amacıyla kullanılır. Bazen kalıcı kalp pili takılıncaya kadar, kalp ritminin düzenli olması amacıyla da kullanılabilir. Daha çok açık kalp ameliyatından sonra, kalp krizi geçirenlerde, taşikardi problemi olan hastalarda bu kalp pili kullanılır. Bu kalp pillerinde jeneratör daha büyük olur ve pil vücudun dışında olur. Kalple bağlantı elektrot sayesinde sağlanır. Hastalarda uzun süreli kullanıma uygun olmayan pillerdir. Kalıcı sorun tespit edilirse, hastaya kalıcı kalp pili takılır.

Kalıcı kalp pili: bu kalp pilleri kalıcı hastalıklarda kullanılır. Kalp pili göğse ya da karın duvarının altında oluşturulan cebe yerleştirilir. En fazla göğüs duvarının sol kısmı tercih edilir. Kalıcı kalp pili 2 bölümden oluşur. Bunlar;
Kalp pili çeşitleri nasıl takılır?

Geçici kalp pili takılması: Kalp rahatsızlığı olan hastalara geçici kalp pili hastaneye yatışta takılır. Kalp krizi geçirenlere takılabilir. Pilin takılması katater laboratuvarında olur. Hastaya sakinleştirici yapılabilir. Daha sonra lokal anesteziyle boyun ya da kasık bölgesine kılıf yerleştirilir. Geçici kalp pilinde jeneratör vücut dışında olduğundan, elektrot kılıf içinden kalbe ulaştırılır. Bu işlem X ışınlarıyla yapılır. Kalp pili de dışa sabitlenir. Hasta kalp piline dokunmamalı ve aktivitelerini mümkün olduğunca azaltmalıdır. Bazen kalp pili göğüs duvarından geçirilen iğneyle ya da yemek borusundan kalbe de bağlanabilir.

Kalıcı kalp pili takılması: Kalp pili çeşitleri arasındaki kalıcı pil uygulaması ufak bir cerrahi işlemle yapılır. Ameliyathanede, kardiyak katater laboratuvarında, ayakta ya da fizyoloji laboratuvarında pil takılabilir. Bölge tıraşlanarak temizlenir. Eğer göğüs duvarına kalp pili yerleştirilecek olursa, endokardiyal yerleştirme yapılarak, hastanın köprücük kemiği altına ufak bir kesi açılır. Jeneratörden çıkan kablolar göğüsten toplardamara geçirilerek, X ışınlarıyla sağ atriyuma ya da ventikülere bağlanır. Kalbin içine elektrotun ucu özel vidayla bağlanır. Kalıcı kalp pili köprücük kemiği altında olduğunda, zayıf hastalarda kabarıklık şeklinde hissedilebilir.
" } ] }