{ "title": "Kalp Pili Ameliyatı", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-pili-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 06:27:33", "author": "Bilal IŞIK", "article": [ { "article": "Kalp pili ameliyatı, Kalp diğer organlarımızdan farklı olarak elektriksel uyarı oluşturma ve ilerleme özelliğine sahip bir organ olması yanı sıra kendine tabir has bir elektrik şebekesi vardır. Kalbimizin bu elektrik sistemi; nabzımızın yaşa göre değişmekle yanı sıra, istirahat halinde 60 ile 100 atım/dk arası olmasına, efor sarf ettiğimizde ise hızlanmasını sağlamaktadır. Kalbimizin elektrik sistemindeki uyarı çıkaran odağın uyarı çıkarmakta sorun yaşaması halinde nabzımız da çok yavaşlamaya neden olarak sağlığımızı bozabilmektedir. Bu tür rahatsızlıklar ve benzerleri kalp ileti sistemi probleminin tedavisinde kalp pilleri kullanılır.

Kalp pili nedir?

Kalp pili, kalbinizin çok yavaş çarpmasını önlemek, kalp atışlarınızı kontrol etmek için deri içerisine yerleştirilen bir cihazdır. Tüm kalp pilleri temel olarak ikiye ayrılırlar. Bunlar jeneratör ile elektroddur.

Jeneratör: Enerji üreten bir pil ve pilin çalışmasını düzenleyen bir devre veya elektronların bağlantı bölgesinin kapalı bir kutu içerisinde birleştirildiği bir cihazdır.

Elektrod: Kalp pili ile kalp arasında elektriksel etkileşimi sağlayan bir kabloya verilen isimdir. Kalbe takılacak pilin özelliğine göre 1 ya da daha fazla elektrod takmak gerekebilir.

Kalp pilleri temel olarak dört çeşide ayrılır.

1) Geçici kalp pilleri: Kalp ritmindeki geçici yavaşlamanın, hızlanmanın veya elektriksel sistem sorununun tedavisinde veya kalıcı kalp pili takılması gerektiren durumlarda kalıcı pilin takılmasına kadar geçen süre içerisinde tedavisinde kullanılan cihazlardır.

2) Kalıcı kalp pilleri: Hastanın kalp ritmindeki kalıcı uyarıcı çıkartma ve ilerleme problemindeki tedavisinde kullanılan cihazlardır. Bir veya iki elektrodlu alabilen cihazlardır. Yaklaşık olarak elektodların kalınlıkları 3 ile 4 mm kalınlıkta olup, uzunlukları 50 ile 70 cm arası değişmektedir. Kalp pili cihazların özellikleri yanı sıra modelleri ve markalarına göre değişiklikler gösterirler.

3) İmplante edilebilen kardiyoverter -defibrilatörler: Kalıcı kalp pillerinin özelliklerine, ilave olarak hayati risk oluşturabilecek ritim bozukluklarını tedavisinde kullanılan özel manevralar ve şok tedavisi verebilme özelliğine sahip cihazlardır.

4) Kalp yetmezliği tedavisi amacı ile kullanılan kalp pilleri: Kalp fonksiyonları azalmış ve kalbin ileti sistemi ile ilgili bazı problemleri olan hastaların tedavisinde kullanılan cihazlardır.

Kalp pili nasıl takılır?

Kalp ameliyatı genelde lokal analiz ile gerçekleşir, hastaya verilen yatıştırma ilaçları ile hafif uykulu ve rahat olması sağlanır. Kalp pili takma işlemi kalp kateterizasyon ameliyathanelerinde gerçekleşir. Kalp pili takılırken kalp ritmi, kan basıncı, nabız, tansiyon ve kan içerisindeki oksijen seviyesi sürekli kontrol altında tutulur.

Doktor, kalp pili takmadan önce deri altında, köprücük kemi üzerinde bir kese misali 3-4 cm uzunluğunda yarık açar. Açmış olduğu yarık içerisinde bulunan, doğru giden büyük atar damarı bulur, daha sonra bu damarın içine yerleştirerek almaç yani iletken damar yolu ile kalbe ulaşılır. Kalp pilinin iletkenleri ve almaçları takılırken, ideal pozisyonu bulması biraz zaman alacaktır. Doğru pozisyonu bulduğunda, direkt olarak o bölgeye takılır ve atış üreticisi kutusu da yerine yerleştirilir ve bölge kapatılır.
" } ] }