{ "title": "Kalp Masajı", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-masaji.jpg", "date": "21.01.2024 00:23:28", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Kalp masajı bir kişinin kalbinin durması ya da nefes alamaması durumlarında hiç vakit kaybetmeden uygulanması gereken ilk yardım uygulamasıdır. Kişinin bir yandan 112 Acil yardım hattına durumu haber vermesi bir yandan da kalbin tekrar atması veya hastanın nefes alabilmesini sağlamak için kalp masajı yapması gerekir. Bu yüzden kişinin kararlı olması ve çevredeki kişileri yönlendirerek acil yardım istemesi gerekmektedir.

Çeşitli sebeplere bağlı olarak çalışamaz hale gelen kalbin kan dolaşımını sağlayamaması durumunda kalbe dış kuvvet uygulayarak tekrar kalbin atmasını sağlayabilmek amacıyla uygulanan bu tekniği yapacak kişilerin doğru ve yeterli eğitimi almadan uygulama yapması hayat kurtarayım derken kişinin ölmesine neden olabilmektedir. Çalışan bir kalbe kalp masajı yapılması ise söz konusu değildir. Bu işlem yapılırken hastanın göğüs kafesine aşırı yüklenilmesi de kaburgaların iç organlara saplanmasına neden olacağından dolayı bu işlem sırasında fazla yüklenmemek çok önemidir.

Kalp masajı yapılırken uygulamayı yapacak kişinin bu konuda gerekli eğitimi almış olması gerekir. Herkesin kafasına göre bu ilk yardım uygulamasını gerçekleştirmesi söz konusu değildir. Bu tekniği uygulayarak kalbi çalıştırmak isteyen kişilerin şu adımları göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Bu üç adım ilk yardımın ABC'si olarak bilinir ve bunların doğru şekilde uygulanması hayat kurtarmaktadır. Bu sayede ambulans gelene kadar hastanın hayatta kalması sağlanır.

Kalp masajının uygulanışına bakacak olduğumuz zaman ise öncelikle hastanın boynunda olan şah damarını kullanarak nabzının kontrol edilmesi ve kalp atışlarının durduğundan emin olunması gerekmektedir. Eğer nabız alınamıyor ise hastanın sırt üstü yatırılıp sağ yanına diz çökülmelidir. Sternum kemiği denilen halk arasında iman tahtası da denen kemiğin alt ucundan 2-3 parmak yukarıda olan kısım belirlenerek ya da bu kemiğin tam orta kısmı tespit edilip alt yarısının orta alt kısmına bir elin ayası yerleştirilmeli. Diğer el de bu elin üzerine yerleştirilerek kalp masajı yapılmaya başlanılmalıdır.

Bu işlem yapılırken uygulanan gücün sadece bir noktadan verilmesini sağlayabilmek amacıyla elin sadece ayasının temas edilmesi ve parmakların göğüs kafesi ile temas etmemesine dikkat edilmelidir. Bu işlem sırasında her baskı sırasında 4 cm'ye kadar göğüs kafesinin aşağıya inmesi ve dakikada 80-100 kez olacak şekilde baskı uygulama işleminin yapılması gerekmektedir. Ayrıca her 3 dakikada 1 kez kalbin kendi kendine çalışıp çalışmadığının da kontrol edilmesi gerekir. Kalp tekrar çalıştıktan sonra bu işlemin uygulanmaya devam edilmemesi gerekir.
" } ] }