{ "title": "Kalp Krizi Nedir", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-krizi-nedir.jpg", "date": "19.01.2024 23:02:46", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Kalp Krizi Nedir, Kalp, istirahatte dakikada 60 ile 80 defa bütün vücuda kan pompalayan güçlü bir organımızdır. Bütün vücudun kan ihtiyacını karşılarken kalbin de beslenmesi ve kan alması gerekmektedir. Kalbin kendini beslemekte olan bu damarlara koroner arterler adı verilmektedir. Koroner arterlerin dolaşımında bir bozulma meydana geldiğinde koroner yetersizlik oluşum gösterir. Koroner yetersizlik belirtileri koroner damarlardaki darlıkların tipine göre, derecesine ve yerine göre değişim içerisindedir. Kimi hastalarda sadece fiziksel aktivite esnasında ortaya çıkan ve dinlenmekle geçen göğüs ağrısı olabileceği gibi, bazen damarların ani olarak tıkanması sonucunda gelişim gösteren, şiddetli göğüs ağrılarıyla başlayan ani ölümlere yol açabilen kalp krizi de ortaya çıkmaktadır. Kalp krizi nedir sorusuna verilecek olan cevap şu şekildedir; kalp krizi ani olarak meydana gelen, fakat kalp krizine yol açan aşamaları uzun yılların eseri olan çok ciddi bir sağlık sorunu olmaktadır. Dünyada ve ülkemizde ölüm nedeni olarak en başta kalp krizinin uyarıcı işaretleri görülür. Bu hususta bilgi sahibi olan kişiler kalp krizinde uyarıcı işaretleri dikkate alarak bu belirtilerden kolayca uzaklaşırlar, bilgisi olamayan kişilerse hayatlarını kaybederler. Kalp krizi uyarıcı işaretleri şu şekilde sıralanabilir:
Kalp krizinin yaygınlığına bağlı olarak hastanede kalma süresi birkaç günden başlar ve ayları bulan süreler hastanede kalınabilir. Hastanede doğru adımlar atmaya başlarsanız eğe kalbiniz iyileşir ve bir sonraki olası kalp krizinden korunmuş olursunuz. Bu doğru adımlar da sağlıklı olarak yapılan diyet, sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak ve kilo fazlalıklarından kurtulma olarak sıralanır.

Kalp Krizinden Korunmak
Kalp krizi, kalbe kan götüren damarlardan birinin çoğunlukla koroner arterin tıkanması sonucunda meydana gelir. Damar tıkandığında kalp fonksiyonunu yerine getirmek amacıyla ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaz ve kalbin çalışması yavaşlar veya kalp durur. Bu zamana dağılan bir süreçtir ve damar tıkanıklığına bağlı olarak kalbin zarar görmesi yıllar boyunca devam edebilir. Damar tıkanıklığı genel olarak, damarlarda biriken ve zaman içerisinde damarı tıkayacak kadar hacim kazanan plaklardan dolayı meydana gelir. Kalp kaslarının tıkanan damarın olduğu bölgesi ölmeye başlar ve kas dokusunun yerini ölü dokular alır. İşte bu hususların belirmesinde damar tıkanıklığına zamanında müdahale edilmesi hayati önem arz eder. Çünkü damar ne kadar çabuk temizlenirse kalbin oksijensizlik sebebiyle işlevini kaybeden bölgesi o kadar düzelme gerçekleştirir. Kalp krizinin daha az görülen diğer bir sebebiyse koroner arterde meydana gelen ani kasılmalar olarak belirir. Ani olarak meydana gelen kasılmalar, damarı tıkayan plağa bağlı olmaksızın yaşanır. Damar kasıldığı vakit kalbe kan akışı durur ve bunun sonucunda ise kalp krizi meydana gelir. Her iki durumda da kalp çalışamaz hale gelir ve kalp, vücudun ihtiyaç duymuş olduğu kirli kanı toplayamaz, temizleyemez ve temiz kanı vücuda pompalayamaz bu sayede kalp krizine neden olur.

" } ] }