{ "title": "Kalp Kasılması", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-kasilmasi.jpg", "date": "19.01.2024 17:11:43", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "
Kalp kasılması, dakikada 60-80 defa olması normal kabul edilmektedir. Taşikardi adı verilen kalbin dakikadaki kasılma sayısının yükselmesi dakikada 100 defa kalp kasının kasılması demektir. Bunun tam tersi olarak kabul edilen Bradikardi ise dakikada 60 defadan az sayıda kasılma olması demektir. Kalbe kasını besleyen atardamarın daralması sonucu kalp kasının yeteri kadar kanı pompalayamaması kalp kasılmasına neden olmaktadır. Damar sertliği nedeniyle damarların daralması ile kalp kası yeterli şekilde kasılamamaktadır. Bu durum kalp damar hastalıklarına yol açabilir. Kalbi besleyen atardamarın aniden tıkanması sonucunda kalp krizi oluşur. Dokular öldükten sonra kas kasılması meydana gelmez. Baypass operasyonu ile ya da daralmış damarın balonla açılması ile kalp kasındaki hasar önlenebilir. Böylece kalp yetmezliğinin önüne geçilir.

Kalp kası hastalıkları olarak adlandırılan 'kardiyomiyomatil' kalp kasında gevşeme ve kasılma bozukluğu olarak bilinmektedir. Aşırı kasılma ve gevşeme sonucunda kalpte şekil bozuklukları görülebilir. Kalp kası hastalıklarına neden olan etkenler arasında aşırı alkol kullanımı, kokain, bazı enfeksiyonlar, bazı ilaçlar ve guatr fonksiyonundaki bozukluklar yer alır. Kişiye genetik olarak geçebilen bu hastalıkta aile fertlerinin kontrol edilmesi büyük önem taşır. Erken veya geç dönemde kalp yetersizliğine neden olan doğumsal kalp hastalıkları da kalp kasılmasına yol açabilir. Kalpte 4 tane kapakçık vardır. Bunlar kanın kasılma ve gevşeme hareketleri ile doğru yönde gitmesine yardımcı olur. Kalbin kan pompalama işlevini bozan durumların başında kalp kapakçıklarının açılıp kapanmasını etkileyen hastalıklar neden olmaktadır.

Hızlı ve düzensiz kalp atışları kalbi yorarak kalp yetmezliğine neden olmaktadır. Kalp ritminin hızlı olması kadar yavaş olması da kalbin yeteri kadar oksijen ve kan alamamasına neden olmaktadır. Aşırı alkol kullanımı, bazı ilaçların kullanımı, kokain, enfeksiyonlar, guatr bozuklukları kalp kasının hızlı ya da çok yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Dakikada 60'tan az 80'den fazla kalp atışının olması ileriki dönemlerde kalp yetmezliği sorununa neden olmaktadır.
" } ] }