{ "title": "Kalp Kapakçığı İltihabı", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-kapakcigi-iltihabi-7773.jpg", "date": "21.01.2024 03:32:48", "author": "Murat Özyurt", "article": [ { "article": "Kalp Kapakçığı İltihabı, Kalp romatizması nöbetinden, doğarken kalp hastalığı ya da başka patolojik sebeplerden daha önceden zedelenmeye uğramış olan kalp kapakçıkları bakteriyel enfeksiyonlara oldukça meyillidirler. Hayatı tehdit eden ciddi bir enfeksiyon olarak bilinmektedir. Bu çok ciddi bir komplikasyondur ve hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi halde kapakçıklarda tedavisi imkânsız sorunlar meydana getirebilmektedirler. Aynı zamanda bakteriyel kan akımı ile vücudumuzun başka organlarına da taşınmakta ve bu organlara ciddi zararlar vermektedirler. Herhangi bir enfeksiyon sonrası ya da cerrahi müdahale sonrası, diş çekimi ve kimi zamanda diş fırçalama işlemleri sonrasında kana bakteri karışabilmektedir.

Kalp kapakçığı iltihabı belirtileri nelerdir?

Yorgunluk, halsizlik, kendimizi iyi hissetmeme, yüksek ateş, titreme, nefes darlığı, yorgunluk, kas ağrısı, eklem ağrısı, kilo kaybı ve solukluk vb. Durumlarda kalp kapakçığı iltihabı riski olabilir. Hastanın kalbi dinlenildiği zaman kapaklarda zedelenmeye bağlı olarak, üfürüm adı verilen anormal sesler duyulmaktadır. Kimi hastalarda ise belirtiler biraz daha hızlı gelişmektedir.

Kalp kapakçığı iltihabını önlemek, bir dereceye kadar mümkün olmaktadır. Bakterilerin doku engellerini aşıp, kan akımı yolu ile bir kalp kapakçığı üzerine yerleşmelerini önlemek için vücudumuzda meydana gelen her enfeksiyon hemen ve etkin bir şekilde tedavi altına alınması gerekmektedir. Bu sayede biraz da olsa önlemeye yardımcı olmuş olursunuz.

Kalp kapakçığı iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Günümüz zamanında vakaların büyük bir kısmı başarı ile tedavi edilmektedir. Kalp kapakçığı iltihabı hastalığı şüphesiyle birlikte hemen antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Tedavi etken olduğu düşünülen ya da ispatlanan bakteriye göre ayarlanmaktadır. Antibiyotiklerin yeterli gelmediği durumlarda cerrahi müdahale yapılması gerekmektedir.
" } ] }