{ "title": "Kalp Kapakçığı Değişimi", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-kapakcigi-degisimi-8902.jpg", "date": "20.01.2024 10:33:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalp kapakçığı değişimi, için ameliyat yapılır. Kalp kapakçığı ameliyatı iki nedenden dolayı yapılabilir. İlk sebep kalp kapakçığı tamiri için ameliyat yapılması, diğeri ise kalp kapakçığı değişimi için ameliyat yapılmasıdır. Fakat kalp kapağı değişimi tamirinden kolay olduğu için genellikle değiştirilmesi tercih edilmektedir. Toplumda çok sayıda kalp hastası bulunduğundan, hastaların çoğu ameliyat sırası beklemektedir. Bu yüzden hastaların bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir. Ameliyat için sıra bekleyen hastaların kalp kapakçığı tamir edilebiliyorsa, kalp kapakçığı değişimi için beklenmemelidir. Çünkü kolay ve az riskli olan değişim nedeniyle kalp kapakçığı tamiri göz ardı edilmektedir. Bu hastaların gereksiz yere sıra beklemesine ve gerçekten kalp kapakçığı değişimi gereken hastalarında riske atılmasına neden olmaktadır.

Kalp kapakçığı değişimi yapılmalı mı?

Kalp kapakçığının değişmesi halinde kişide yaşamı süresince bazı sağlık sorunları meydana gelir. Hem yaşamı boyunca kişi kalbinden gelen bir sesle yaşamaya başlar hem de yaşam boyu comadin denilen kan sulandırıcı ilacın kullanılması gerekecektir. Bu nedenle kişilerin kalp kapakçığı sorunu olması halinde öncelikle kalp kapakçığı tamiri yapılması değerlendirilmelidir. Kalp kapakçığı tamir edilirse sorunsuz olarak çalışmasına devam eder. Hastalar comadin kullanmadan yaşamına devam eder, felç, enfeksiyon riski daha az olur. Kalpteki kapakçıkların üçü sorun yaşamadan tamir edilebilir.

Kalp kapakçığı değişimi gecikirse, hastada kalp çarpıntısına, kalbin fonksiyonlarında bozulma, nefes darlığı, vücutta ölümcül risklere yol açan su toplama, akciğer hastalıkları gibi ciddi sorunlar meydana gelebilir. Eğer ileri derecede gecikme olursa, kişinin kalp nakli ihtiyacı doğabilir.

Kalp kapakçığı değişimi öncesindeki hazırlıklar

Hastalar ameliyattan önce hastaneye yatırılarak, her cerrahi operasyonda olduğu gibi tetkikleri yapılır. Kan, idrar, akciğer filmi, EKG çekimi bu tetkikler arasındadır. Kalp kapakçığı değişimi ameliyatı öncesinde hastanın dişleri kontrol edilmeli, gerekirse sorunlar tedavi edilmelidir. Hastanın kan grubu da ameliyattan önce belirlenir. Anestezi doktoru hastayı ameliyattan önce muayene eder. Tüm tetkik ve kontroller sonucunda hastanın sağlıklı olduğuna karar verilirse, hasta ameliyata hazır edilir.

Kalp kapakçığı değişimi ne kadar sürer, ağrı yapar mı?

Kalp kapakçığı değişimi için yapılan ameliyatın süresi yaklaşık 3-6 saattir. Süre ameliyatta yapılacaklara göre değişkenlik gösterir. Başlangıçta doktor ameliyat için tahmini bir süre verebilir. Fakat ameliyattaki gelişmelere göre sürede değişim olabilir. Kalp kapakçığı değişimi ameliyatı sırasında kalbe ulaşmak için kesi yapılır. Kesi yerinde sonradan biraz ağrı olabilir. Kesi yeri genellikle göğüs hizasında orta kısımdan aşağıya doğru olur. Ayaklarda da ven greftleri almak için biraz kesi yapılır. Bu kesi yerinde de ağrı olabilir. Bu etkiler doktorun önerdiği ağrı kesici ilaçlarla ortadan kolaylıkla kalkar.
" } ] }