{ "title": "Kalp Kapakçığı Büyümesi", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-kapakcigi-buyumesi-7226.jpg", "date": "20.01.2024 10:49:59", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kalp Kapakçığı Büyümesi, Kalp duvarının kalınlaşması ve genişlemesi anlamına gelen kalp kapakçığı büyümesi, başlı başına bir hastalık değildir. Ancak altında yatan başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Kalbin aşırı çalışmasına neden olan bazı hastalıklar, iltihaplar, virüsler ve yüksek tansiyon hastalıkları neticesinde kalp kapakçığı büyümesi görülebilir.

Kalp kapakçığı büyümesi belirtileri, rahatsızlık fizyolojik ve patolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Fizyolojik, hamilelik döneminde ya da sporcu birinin hiçbir kalp rahatsızlığı olmadığı halde ortaya çıkan kalp kapakçığı büyümesidir. Patolojik ise kalp kapakçığının büyümesinden dolayı oksijenli kanı pompalayamaması nedeniyle ortaya çıkar.

Kalp kapakçığı büyümesi karın bölgesinde genişleme, aşırı kilo, bacaklarda ödem, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, kalp ritminin anormal olması, nefes darlığı, tiroit sorunları ve öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Kalp kapakçığı büyümesinin nedenleri, bu hastalık koroner atardamar rahatsızlığı ve yüksek tansiyon gibi birçok farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir. Yüksek tansiyon hastalarında vücuda kan pompalamak için kalbin aşırı çalışmasından dolayı kalp kasları kalınlaşır ve kalp kapakçığında büyüme görülebilir. Koroner atardamar rahatsızlığında ise kalbe gelen kan yağ ile durdurulur ve bu durumda kan azalır ve kalp damarlarının tıkanır. Kalp tıkanmış damarlara kan pompalayabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalacağı için kalp kasları fazla gerilir ve kalp kapakçığının büyümesi ortaya çıkar.

Bunların yanı sıra gebelik, bazı genetik hastalıklar, diyaliz gerektiren böbrek hastalıkları, kalpte virüs enfeksiyonu, alkol kullanımı ve kalp kapakçığı hastalıkları gibi nedenlerde kalp kapakçığı büyümesine yol açabilir.

Kalp kapakçığı büyümesi teşhisi, bu rahatsızlığın teşhisi hastanın geçmişte yaşadığı sağlık problemleri ve kalp ultrasonu gibi yapılacak olan bazı testlerle konulur ve kalp kapakçığının büyüme oranını belirleyebilmek için ekokardiyogram yapılır. Bunun yanı sıra kan testleri, göğüs röntgeni, kalp tomografisi, stres testi, MR da büyüme seviyesinin belirlenmesine yardımcı olur.

Kalp kapakçığı büyümesi tedavisi, tedavi hastalığın altında yatan asıl nedene bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Tedavi seçeneği olarak ilaç tedavisi ve tıbbi tedavi en etkili yöntemlerdir.

İlaç tedavisi, ilaç tedavisi olarak kalbin çevresinde bulunan fazla su ve sodyumu azaltmak için bazı diüretik ilaçlar, tansiyonun düşmesi için ilaçlar, digoxin gibi kalbin pompalanmasını geliştiren ilaçlar ve antikoagülan yani kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar reçete edilir.

Tıbbi yöntemler, hastalığın şiddetine göre tıbbi yöntem olarak hastaya sağ ve sol kapakçığın kasılmasını önlemek için kalp pili yerleştirilebileceği gibi etkisini kaybetmiş olan kalp kapakçığını değiştirme ameliyatı, koroner atardamar ameliyatı ve bütün bu yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda ise hastaya kalp nakli yapılabilir.
" } ] }