{ "title": "Kalp Kapağı Kireçlenmesi", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-kapagi-kireclenmesi-5895.jpg", "date": "20.01.2024 00:05:21", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kalp kapağı kireçlenmesi, genellikle ileri yaşlarda aort kapağını etkileyen bir sorundur. Aort kapağı kalpte sol karıncık ve aort damarı arasındadır. Yarım ay biçiminde 3 tane yaprakçıktan meydana gelir. Aort kapağı kanın geriye kaçışına engel olur. Normalde yetişkinlerdeki kapak alanı 3-4 cm2 olur. Kalpte değişimlerin meydana gelmesi açısından, kapağın normal boyutlarından üçte biri kadar olması gerekir. Aort darlığı hafif, orta ve ciddi derecede olabilir. Bu darlığın miktarı kadar sol karıncık kası kan pompalayabilmek amacıyla daha fazla efor harcar. Bu durum zaman içinde sol karıncıkta büyüme, kasılma yeteneğinde azalmaya yol açar. Böylece kişide kalp yetmezliği denilen durum gelişir. Ciddi oranda artan aort darlığında, kalp kasında daha fazla oksijen harcanır. Bu kalbi besleyen atardamarların yeteri kadar kan alamamasına neden olur. Bunlar kendini göğüs ağrısı ile gösterir. Sol karıncıkta daralan aort kapağına kan göndermek için, üzerine düşen basıncı arttırır. Bu akciğerleri etkileyerek, organda sıvı göllenmesine, nefes darlığına yol açar. Kalp kapağı kireçlenmesinin en önemli etkisi ani ölümlerin olmasıdır.

Kalp kapağı kireçlenmesine neden olan aort darlığı neden olur?

Aort kapak darlığı nedenleri doğumsal etkenlerden, ateşli romatizmal hastalıklardan dolayı oluşabilir. Bunun dışında ilerleyen yaş yüzünden aort kapağında kireçlenme meydana gelebilir. Özellikle 65 yaşın üzerindeki hastalarda kalp kapağı zamanla kalınlaşır ve sahip olduğu esnekliği yitirir. Bu genellikle kapakta darlığa, nadir olarak da kapak yetmezliğine yol açabilir. Bu hasta grubunda diyabet, sigara kullanımı, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, yüksek kolesterol gibi sorunlarda kalp kapağı kireçlenmesi açısından risk faktörüdür. Yaşlı kişilerdeki kapak darlığın en önemli nedeni kapağın kireçlenmesiyle birlikte hareket kısıtlılığı olmasından kaynaklanır.

Kalp kapağı kireçlenmesindeki şikâyetler

Göğüs ağrısı: Ciddi derecede aort darlığı olan hastaların üçte ikisinde bu şikâyet vardır. Hastalar ameliyat edilmediği takdirde, 5 yıl içinde hastaların yarısı yaşamına devam edebilir. Yaşlı kişilerin çoğunluğunda buna kalp damar hastalıkları eşlik eder. Göğüs ağrısı genellikle kalp boyutlarının büyümesi sonucunda artan oksijen ihtiyacı, kalp içi basıncın artmasıyla kalbin beslendiği atardamarlara kan akımının düşmesi ya da bunlara eşlik eden kalp damar hastalığından kaynaklanabilir.

Bayılma: Eforda hastaların sol karıncık basıncındaki yükselmeyle kalp refleksinde bozulma, egzersiz yaparken kalbe yeterince kan gitmemesi yüzünden bayılma şikâyetleri görülebilir.

Kalp yetmezliği: bu şikâyette hastalar ameliyat edilmezse, 2-3 yıl yaşama süreleri olur. Bununla birlikte nefes darlığı, geceleri oksijen sıkıntısı çekme gibi belirtiler olur.

Kalp kapağı kireçlenmesi tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastanın yapılan muayenesinde, kalp sesi dinlenerek üfürüm tespiti yapılır. Eko kardiyografi çekilerek kalp kapaklarında olan darlığın seviyesi tespit edilir. Tedavi darlığın derecesine göre belirlenir. Yakınması olmayan kişiler için ilaç tedavisi yoktur. Ancak yüksek tansiyonu olanlar için, tansiyon ilaçları kullanılır. Gerekiyorsa kalp kapağı cerrahi olarak değiştirilir. Genellikle çift yapraklı olan metal kapaklar kullanılır. Ameliyattaki ölüm oranı hastanın yaşı yükseldikçe risklidir. Bu nedenle tedavi buna göre planlanır. Hastalar sürekli takip altında tutulur.
" } ] }