{ "title": "Kalp Kapağı Ameliyatı", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-kapagi-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 14:12:16", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Kalp Kapağı Ameliyatı, Kalbin odacıkları arasında veya kalp odacıkları ile ana damarlar arasında bulunarak kan akışının kalbin pompalamasına göre oluşturan kapaklardır. Kalpte dört kapak mevcuttur. Oksijen içerikli temiz kanın vücuda gönderildiğinde kalbin sol tarafında aort ve mitral kapaklar, kirli kanın akciğere gönderildiği sağ tarafında trikuspid ve pulmoner kapaklar yer alır. Mitral ve trikuspid kapakların lifletleri “korda” ismi verilen kirişlerle odacıkların duvarlarına tutunmuştur. Aort ve trikuspid kapaklar, üç yaprakçıklı, mitral ve pulmoner kapaklar ise iki yaprakçıklıdır.

Cerrahi kapak hastalıkları, Dünyada meydana gelen ölümlerin %1-2'sini kalp kapak hastalıkları meydana getirmektedir. Son senelerde yapay kapak teknolojisindeki hızlı ilerlemeler sayesinde kalp kapak ameliyatlarında etkin ve kalıcı cerrahi tedaviler geliştirilmiştir. Kapakların kan geçişine izin verdiği olaylarda, buna mâni olan veya kanı tuttuğu yerlerde yetersizlik meydana getiren patolojiler, belli bir süreden sonra cerrahi düzeltmeye ihtiyaç duyar. Kapakların çevresindeki anulus dokusunda, kapakçıklarda veya kirişlerde meydana gelecek hasarlar kapak hastalıklarına sebep olur.

Hastalık, tek bir kapakta meydana gelebileceği gibi birden fazla kapak da aynı zamanda etkilenmiş olabilir. Bu durumda hastalık çoğunlukla bir kapakta başlar ve ardından kalbin çalışma şekli gereği diğer kapakları da bozar. Kalp kapak bozuklarının ana sebepleri, doğuştan oluşan bozukluklar, romatizmal ateş, enfeksiyonlar, yaşlılığa bağlı bozulmalar, koroner kalp hastalıkları ve aort anevrizmasıdır. Kapak hastalıkları cerrahi duruma geldiklerinde, birçok kez hem stenoz (Darlık) hem de yetmezlik meydana gelmiştir.

Stenoz (Darlık), lifletlerin kalınlaştığı, kötü hale geldiği veya birbirine yapıştığı zamanlarda kanın yeterli oranda geçişine mâni olan patolojidir. Aynı anda kordalar da etkilenmiş olabilir. Eğer geçen kan oranı, kötü bir seviyenin altına düşerse cerrahi müdahale yapmak gerekir. Yetmezlik, Anuler dokuda genişleme, lifletlerde deformasyon veya kordalar da uzama neticesinde kapağın kapanması tam bir biçimde gerçekleşemez ve bir miktar kan geriye gider. Geriye giden kan oranı, kritik bir seviyeyi aştığında cerrahi müdahale gerektirir. Kapak hastalıklarında belirtiler, nefes darlığı, çarpıntı, ritim bozukluğu, göğüs ağrısı, bayılma, bacaklarda şişlik, kanlı balgam tükürme, sırt üstü yatamama bir kalp kapak hastalığı nedeni olabilir. Bu belirtilerin birkaçı çoğunlukla aynı zamanda bulunur. Kalp kapak hastalıklarında belirtilerinin belirginleşmesi, cerrahi karar esnasında önem taşır.

Tanı Yöntemleri, yakınmaları sebebi ile bir kardiyologa giden hastaya çekilecek ekokardiyografi ve anjiyokardiyografi ile kapak hastalığı fark edilebilir. Cerrahi müdahale gerektirmeyen kapak hastaları, periyodik ekokardiyografik araştırmalar ile izlenebilir. Kimi zamanda değişik bir kalp hastalığının araştırılması esnasında tesadüfen kapak hastalığı tanısı da konabilir. Aort kapak cerrahisi, aort kapağı, kalpten çıkan ana atardamar aort ile kalbin sol karıncığı (Ventrikül) arasında yer alır. Üç yaprakçıklıdır ve hemen üstünde kalbi besleyen koroner arterlerin aorttan çıkış delikleri yer alır.

Aort Kapak Darlığı Sebepleri Nelerdir?

Romatizmal Aort Darlığı: En çok aort kapak darlığı sebebidir. Geçirilmiş ve yeteri kadar uygun tedavi olmamış boğaz enfeksiyonlarının ardından gelişir. 40 yaşına gelene kadar herhangi bir belirti göstermeyebilir. Dejeneratif Aort Darlığı, 2. En sık sebeptir. Yaş ilerledikçe artarak bozulan kapak dokusu üstüne kireçlenme ilave edilmesi ile meydana gelir. 60'lı yaşlardan itibaren belirgin daralma meydana gelir.

Kalsifik Konjenital Aort Stenozu: Doğumsal olarak normal olmayan çift yaprakçıklı aort kapak üstüne, bozulmuş kalsiyum dengesi sebebi ile ciddi kireçlenme neticesinde kapağın daralmasıdır.
" } ] }