{ "title": "Kalp Hastalıkları", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 05:47:37", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "Kalp hatalıkları, kalp vücudumuzda bulunan en önemli organlarımızdan biridir. Kalp kişinin yaşamı boyunca durmadan çalışan ve tüm hastalıklara karşı oldukça duyarlı bir organdır. Kalpte görülen en sık sorun damar sertliğidir. Kalpte görülen en sık sorunlardan damar sertliği dışında daha değişik kalp hastalıkları da bulunmaktadır. Kalpteki kanın doğru bir şekilde ilerlemesi, dört kapağının da çok düzgün bir şekilde çalışmasına bağlıdır. Kalp kapağında oluşan rahatsızlıkların nedenlerinden biri olarak çocukluk çağında geçirilen romatizmal ateş ya da akut eklem romatizması adı verilen rahatsızlıktır. Kalp kapağında görülen hastalıkların bir başka sebebi ise doğuştan görülen yapı bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kalp kapağında oluşan bu bozukluklar en çok sol karıncığın giriş ile çıkışında yer alan kapaklarda ortaya çıkmaktadır.

Kalp kapağındaki hastalıklar iki türlüdür. Bunlardan birinde kapak daralır ve bu daralmadan dolayı kanın ileri akışı engellenmektedir. Bunun dışındaki diğer durum ise kapağın kapanmayarak kanın geri sızmasına neden olmasıdır. Kapakta görülen bu iki bozuklukta genel olarak birlikte görülmektedir. Eğer kalp kapağında bulunan sorun hafif ise sorun yaratmaz ancak bu tür hastalarda enfeksiyona bağlı olarak endokardit geçirme olasılığı oldukça yüksektir. Endokardit, enfeksiyona neden olan organizmaların bozulmuş olan kalp kapağının üzerine yerleşerek orada çoğalmaları ile ortaya çıkmaktadır. Kalp kapaklarını oluşturan bağ dokusu ayrı bir kan dolaşım sistemine sahip olmadığı için akyuvarlar o bölgeye ulaşarak yabancı organizmalarla savaşamaz ve bundan dolayı da bedenin savunma sistemi etkili olamaz.

Doğuştan Oluşan Kalp Hastalıkları

Kalpte doğuştan oluşan yapı bozukluklarının bu kadar sık bir şekilde görülmesinin nedeni, organın anne karnındaki gelişmesinin oldukça karmaşık olmasından kaynaklanmaktadır. Hamileliğin ilk haftalarında düz bir boru biçiminde olan bu yapı sonunda dört odacıktan oluşan ve iki ayrı dolaşım sistemi bulunan bir organa dönüşür ve karmaşık olan bu süreçte zaman zaman bozukluklar da ortaya çıkmaktadır. Akciğerlere yeterli miktarda kan gitmediği zaman kan gerekli miktardaki oksijen ile yüklenmeyeceğinden mavi hastalık adi verilen siyanoz hastalığı görülmektedir. Son yıllarda kalp ameliyatları oldukça gelişmiştir. Kalp ameliyatlarının gelişmesi oldukça önemlidir. Gelişen kalp ameliyatları çok küçük olan bebeklerde bile kolaylıkla uygulanmaktadır.

Kalp Yetersizliği

Kalpte bazı durumlarda sol karıncık kasları zayıf kalır. Bundan dolayı da kalbin pompalama yeterli olmaz. Bunun sebebi ise daha çok koroner damar hastalığı yüzünden kalbe yeterli miktarda kan gelmemesidir.

Kardiyomiyopati

Bu hastalık kalp kaslarının zayıflamasına neden olan bir hastalık türüdür. Zayıflayan kaslar zorlandıkça boşluk genişlemekte ve kalp yavaş yavaş büyümektedir. Hastalığın nedeni ise genellikle gizli kalır. Bazen ise kas kalınlaşarak sol karıncıktan kanın çıkışını engellemektedir. Bu durum hipertrofik kardiyomiyopati adını almaktadır ve birkaç kalıtsal kalp hastalıklarından biridir.

Kalpte Ritim Bozuklukları

Kalbin tüm bölümlerinin tam gerektiği anda kasılmasından elektriksel ileti sistemi sorumludur. Bundan dolayı iki ayrı bozukluk görülebilir. Kalp atışları ya hızlanmakta ya da yavaşlamaktadır. Görülen bu iki durumda da beyne yeterli miktarda kan gitmemesinden dolayı hastada baş dönmesi, hatta bilinç kaybı bile görülmektedir. Kalp vuruşları bazen o kadar yavaş ve zayıftır ki kan pompalayamaz. Diğer yandan kalp atışlarının çok hızlı olması da yine az kan pompalanmasına neden olmaktadır. Baş dönmesi ile bayılmanın nedeni ise kalbin hızlı çalışması ise çarpıntı olarak tanımlanan rahatsızlık olarak adlandırılmaktadır. Ritim bozuklukları ya kendi başına ya da başka kalp hastalıklarından sonra görülmektedir. Belirtilerin sebebini saptamak için ise EKG çekilmesi zorunludur. Kalp hastalıkları konusunda yaşanılan en önemli gelişmelerden biri taşınılabilir olan bir teyp aygıtı yardımı ile hasta olan kişinin 24 saatlik EKG'sinin kaydedilmesidir. Daha sonra bu aygıtın kaydettiği bu sonuçlar kayıttan 60 kez daha hızlı okuyan başka bir aygıt tarafından detaylı olarak incelenmektedir. Kalbin yavaş çalışması durumunda ise kalp pili kullanılmaktadır. Kalbin hızlı çalışması durumunda ise ilaç tedavisi uygulanarak bu durumun önüne geçilmeye çalışılır.
" } ] }