{ "title": "Kalp Görevi", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-gorevi.jpg", "date": "20.01.2024 16:23:15", "author": "gülsüm polat", "article": [ { "article": "
Kalbin Görevi anlatmakla bitmez görevleri çok ve hayatidir. Kalbimiz göğüs kafesimizde bulunan bir organımızdır. Yapısı kastan oluşur. Bütün vücudumuza oksijen ve besin maddesini kanın taşımasını sağlar. Ağırlık olarak erkeklerde kadınlardan biraz daha ağırdır. Kalbimiz o kadar önemli iki dolaşım sistemimize kanımızı pompalar. Kanımız organlarımıza dokularımıza ulaşınca toplardamarlarımız sayesinde kalbimize geri tekrar dönüş yapar. Bu sefer kalbimiz kanımızı akciğerlerimize pompalayarak orada temizlenip sonrasında oksijeni yüklenip geri gelir. Kanımızın akciğerde oksijenle yüklenmesine de küçük dolaşım vücudumuza pompalanmasına da büyük dolaşım denir. Kalbimizin tüm yapısı kaslardan oluşuyor. Bunun sebebi sıkışarak kasılarak kanımızı ileriye doğru atmak için pompalamaktır. Kalbimizde en kalın kas pompalamayı yapan esas yapan yer sol karıncık duvarıdır.

Kalbin çalışması da ayrı bir mucizedir. Akciğerlerimize kalbimiz tarafından pompalanan kanımız oksijenle yüklenip kalbimize geriye doğru sol karıncığa gelir. Sol karıncık kasılarak sol karıncığa doldurur. Sonra sol karıncık kasılıp açılarak aorta geçer ve bedene dağılır. Oksijeni tüm bedenimize dağıtan kan toplardamarlar yardımıyla kalbimize geri döner ve sağ kulakçığa ulaşır. Sonra kulakçıktan sağ karıncığa geçer. Karıncığın kasılma hareketiyle akciğerimize yollanır. Böylece o kıymetli kalbimizin çevrimi devam etmiş olur. Akciğerlerimizin hemen girişinde olan kapak ile kalbimizin aort kapağı hemen hemen aynıdır. Yapılarında olan sarı beyaz incecik zarlar kanımızın akış yönüne açılır ve kanımızın geriye doğru akmasını engellemek için kapanır. Kalbimiz her atışta kanımızı pompalar. Aynı zamanda karıncıklar kulakçıklar kasılır. Kalbimiz her an kasılma yapabilmek için oksijene ihtiyaç duyar. Oksijeni kalbi besleyen kroner alterlerden almaktadır.

Bu alterler kalbimizi küçük dallar halinde sararlar. Kalbimiz durduğu zaman kan dolaşımımızı tamamen durdurur. Tüm vücudumuza maalesef oksijen gitmez ve dokularımız organlarımız hasar alır. Düzenin tekrar sağlanabilmesi için elektro şok verilir ve şok makinası gelene kadar tabi ki suni solunum ve kalp masajı mutlaka yapılmalıdır. Kalbimiz yaşamak için en önemli organlarımızdan biridir. Vücudumuzun kan dolaşımıyla ısınmasını sağlar. Kapakçıkları vardır. Kalbimiz çizgili kaslardan oluşur. Kalp veya yürek ikisi de aynıdır. Kalbimizin görevlerini yerine getirebilmesi için bizim de kalbimize değer vermemiz ve sağlıklı bir hayatı tercih etmemiz gerekiyor.
" } ] }