{ "title": "Kalp Fizyolojisi", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-fizyolojisi.jpg", "date": "19.01.2024 20:49:59", "author": "Teslime tuğlu", "article": [ { "article": "Kalp Fizyolojisi, damarlar yoluyla oksijen karbondioksit besin ve gıda maddelerinin emilimini ve besin değerlerini dokularımıza iletir. Atık maddeleri vücudumuzdan atılımına yardımcı olur. Salgılanan hormonların emilimini ve dolaşımını sağlar. Kan basıncını kontrol altında tutup düzenler. Giriş çıkış ve sirkülasyonu sağlar. Kanın tek bir taraftan akışını sağlar. Kanın koyuluğunu akış hızını ve temposunun düzenler.

Kalp Fizyolojisi, 3 katmandan oluşur.
Kalp Fizyolojisi (Perikard), 

Kalbimizin dışındaki çevreleyici saran katman tabakadır.

Kalp Fizyolojisi (Kalp kası), 

Vücudumuzda sadece ve sadece kalbimizde bulunur. Hat hat çizgi çizgidir. Hücrelerimizin her birinde sadece nükleus içerir. Kendiliğinden uyarılır. Aksiyonu sever ve uzun süreli yaşar. Kalp de tıpkı diğer organlarda olduğu gibi hücrelerden ve kaslardan oluşur ve oksijenlenmesi yani beslenmesi gıda alması lazımdır. Her ne kadar da olsa kalp üç odacıklı kanla dolu olsa da kan dolaşımı kalp, kendi içindeki kanla değil aort damarından ayrılan sağ ve sol kalp atardamarlarından beslenir. Kalbi besleyen gıda takviyesi sağlayan damarlara koroner arterler denir. Başlangıçta ilk etapta iki ana damar hâlinde olan bu arterler daha sonra kollara ve dallara ayrılarak tüm kalbi besler. Kalbi saran üç tabaka katman vardır. Kalbi saran bu tabakalar katmanlar, en dışında dış tabaka dış bölgede veya perikart, orta tabaka iç kısmın bir üstünde veya miyokart ve son olarak da iç tabaka ya da endokardit tabakalarıdır. Kalp kası uyarı olmadan kendiliğinden hiçbir tepkime almadan çalışan bir kastır. Ancak kalbin çalışması otonom sinir sistemi denen oto kontrolü olan bir sistemin denetimi altındadır.

Otonom sinir sisteminden sempatik sinirler uyarıcı sinirler kalbin ritmik kasılma sertleşme ve gevşeme hareketlerini hızlandırırken acelece parasempatik sinirler yavaşlatılmasını durulmasını sağlar. Kalp, sürekli kasılıp sertleşip gevşeyerek rahatlayarak çalışır. Kalbin kasılmasına “sistol”, gevşemesine rahatlamasına “diyastol” denir. Kalpte her iki atrium ve her iki ventrikül ile kasılır sertleşir ve gevşer rahatlar. Atriumlar ve ventriküllerin kasılıp sertleşip gevşemesi rahatlama kanın hareketi için itici bir güç oluşturur. Ventriküllerin sistolünde artan basıncın etkisiyle triküspit ve mitral kapaklar kapakçıklarla kapanır. Böylece kanın atriumlara geri dönüşü engellenir. Kalbin bir sistol ve diyastol hareketine bir kalp atışı denir. Kalp, her kasılışında basınç yaparak atardamarlara kan pompalar. Kalp atışı yetişkin bir insanda dakikada 50-70 ortalama 80'dir, çocuklarda bu sayı dakikada 80-150 arasındadır. Kan, damarlarda ritmik olarak ileriye doğru gider. Kanın damarlardaki bu hareketi, nabız dalgalarına tansiyonlarda oynamaya neden sebep olur. Nabız, kan dolaşımın kalbin atış hızıyla aynı hızdadır. Kanın damar duvarlarına yaptığı basınca tansiyon denir. Kalbin kasılması sırasında oluşan basınca büyük tansiyon hiper tansiyon, kalbin dinlenmesi sırasında oluşan basınca küçük tansiyon denir. Kan basıncı, cıva basıncına göre belirlenen standart birim ile tespit edilir.
" } ] }