{ "title": "Kalp Enfarktüsü", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-enfarktusu-7808.jpg", "date": "21.01.2024 02:41:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalp enfarktüsü, halk arasında kalp krizi olarak bilinen sağlık sorunudur. Akut miyokard enfarktüs olarak tanımlanan kalp enfarktüsü kalp kasındaki bir bölgedeki yetersiz kan akışı yüzünden kalıcı hasarlara neden olur. Kalbin ihtiyacı olan kan akışının sağlandığı damarlardaki tıkanıklık yüzünden, damarların beslediği kalp kaslarında hücre ölümü meydana gelir. Toplumda yetişkinlerin ölüm sebepleri arasında kalp enfarktüsü ilk beşte yer almaktadır.

Kalp enfarktüsü neden olur?

Koroner arter damarlardaki pıhtılar nedeniyle kalp enfarktüsü geçirme riski artar. Daralan ve tıkanan koroner arter damarlarda pıhtı oluşma riski fazla olur. Arterlerdeki plakların çatlaması pıhtı oluşumunun artmasına neden olur. Pıhtılar kan ve oksijenin kalp kasına taşınmasına engel olur ve kalp kasındaki hücrelerin ölmesine yol açar. Bu şekilde hasar gören kalp kaslarının kasılma yeteneği kaybolduğundan, kalbin diğer bölgeleri de olumsuz etkilenir. Kişinin aşırı stres altında olması, fazla kilolu olması pıhtı oluşumu riskini arttırır. Ayrıca C-reaktif protein oranlarındaki değişme, fibrinojen düzeyinin artması gibi etkenlerde pıhtıya neden olabilir.

Kalp enfarktüsü tanısı nasıl yapılır?

Kalp enfarktüsünün temel belirtisi göğüs kemiği arkasında hissedilen ağrıdır. Bu belirti yaşlılarda, diyabet hastalarında daha hafif oluşabilir. Bu sessiz kalp enfarktüsü olarak tanımlanır. Ağrı omuzlardan kollara, enseye, çene ve dişlere doğru, bazen karın bölgesine, sırta yayılım gösterebilir. Ağrı bazen de tek bölgede oluşabilir. Ağrının özellikleri arasında ise;
Hastalarda bu ağrının oluşması halinde nefes darlığı, baş dönmesi, öksürük, sersemlik hissi, bayılma, büyük tuvalete çıkma hissi, sıkıntı, mide bulantısı ve kusma, kıyamet kopmuş gibi hissetme gibi belirtiler oluşabilir. Bu durumda hastaların hemen bir sağlık kurumuna götürülmesi gerekir. Hastanın muayene edilmesi sırasında; göğüs ağrısının olması, EKG uygulaması, kan testleri ve kan değerlerinin kontrolü yapılır. Kalp enfarktüsü tanısı için hastalarda belirtilerden en az iki tanesinin olması gerekir. Tek bir belirti tanı için yeterli değildir.

Kalp enfarktüsü tedavisi nasıl yapılır?

Kalp enfarktüsü geçiren hastalar acilen hastaneye yatırılarak, yoğun bakım ünitesine alınmalıdır. Krizin başladığı ilk saatler ölüm açısından daha risklidir. Krizin ilerlemesine engel olmak, hasarın azaltılmasını sağlamak, kalbin gereksinimlerini azaltmak bu aşamada önemlidir. Erken aşamada fark edilen kalp enfarktüsü, daha hafif şekilde atlatılabilir. Bu nedenle hastaların en kısa sürede hastaneye götürülmesi, doğru bakımın uygulanması, koroner yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınması ve hastanın taburcu olduktan sonra daha dikkatli olması gerekir.

Kalp enfarktüsü sonrasında dikkat edilmesi gerekenler
" } ] }