{ "title": "Kalp Deliği", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-deligi.jpg", "date": "19.01.2024 20:45:46", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Kalp Deliği, tıp alanında vlentriküler septal kusur adı ile anılırken kalpte de doğuştan oluşan bir hastalık olarak tanımlanır. Bebeğin anne karnındaki gelişimi esnasında kalbin yeterli olacak bir halde gelişmemesinden kaynaklanmaktadır. Meydana gelme sebebi net olarak anlaşılmasa da kalıtsal ve çevresel etkenlerin neden olduğu sanılmaktadır. Küçük yaşlarda anlaşılamamasının yanı sıra yetişkinlik döneminde meydana gelen problemlerde genel olarak doğuştan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kalpte meydana gelen delikler, kalbi tam ortasından ikiye ayıran septum kısmında oluşmaktadır. Kalp de var olan deliğin çok fazla geniş olması durumunda, kirli ve temiz kan ayrılmayarak birbirlerine karışmaktadır.

Bu durum neticesinde özellikle kalp çok daha fazla çaba ve efor harcamaktadır. Şayet var olan delik küçükse, bu durumun fark edilmesi bir hayli güç olmaktadır. Doğuştan meydana gelen kalp deliklerinin bir bölümü, yaklaşık olarak birkaç ayda kendi kendine kapanır ve kendiliğinden kapanması güç olan deliklere ise cerrahi müdahale gerekmektedir. Ancak bu durumda son yıllarda cerrahi işlem gerekmeyen tedaviler yapılmaktadır. Adı geçen bu delikler küçük çocuklarda kalp yetmezliğine sebebiyet vererek, çocukların sıklıkla akciğer enfeksiyonuna yakalanmalarına neden olmaktadırlar. Bu hastalık kız çocuklarında özellikle erkek çocuklarına oranla daha fazla rastlanmaktadır.

Kalbin bilimsek olarak sol kulakçığında yer alan ve bol oksijenli kanın, delikten geçerek sağ kulakçıkta var olan oksijeni daha az olarak bilinen kanla karışmasıyla birlikte sağ kulakçıkta daha fazla miktarda kan birikir. Fazla miktarda olan bu kanın direk olarak kalbe pompalanması halinde zaman içerisinde özellikle sağ karıncıkta gelişen kalınlaşma ve büyümelere yol açmasının yanı sıra akciğer atardamarlarında oluşan basınç artışına neden olur. Kalpte bulunan delik genellikle farklı ebatlarda meydana gelebileceği gibi, bu kısmın farklı bölgelerinde gelişebilir. Bu durumda kalp deliğinin değişik belirtiler vermesine sebep olur.

Bu hastalığın kesin olarak sebebi henüz bilinmese de bebek henüz anne karnında iken embriyo gelişimini tamamlarken kalbin bazı farklı etkenler olan alkol, ilaç ve ışın gibi sebeplerden dolayı gereği kadar gelişmemesinden dolayı kaynaklandığı düşünülmektedir. Ancak kalp deliği hastalıklarında ise genetik anomalilerin yer aldığı bilinmektedir. Kalp deliğinin bulunduğu büyüklüğü ve konumuna bağlı olarak değişik belirtiler gösterse de daha fazla büyük deliklerde şu belirtilere rastlanır.
Hastanın kalbinde üfürük saptanması halinde, bulunduğu yer ve şiddeti dikkate alındıktan sonra eko çekilir. Üfürük kalbin dinlenmesi esnasında kalp kapakçıklarının çıkardığı kapanma seslerinin net olarak duyulmasıdır. Ağır ve şiddetli olarak gelişen üfürükler genellikle kalp rahatsızlıklarının belirtileri içinde bulunur. Bu durumun tespit edilmesi halinde hastaya bazı değişik tetkiklerin uygulanması gerekir. Ayrıca gerek görülürse göğüs filmi istenerek, EKG ile ekokardiyografi istenebilir.
" } ] }