{ "title": "Kalp Damarları", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-damarlari-2183.jpg", "date": "20.01.2024 11:51:08", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Kalp damarları, insan vücudunda gün içerisinde 100 bin kez çarpan kalbin iyi bir oksijenlenme sistemi ve beslenme sistemi olması gereklidir. Diğer organlar gibi kalpte hücrelerden meydana geldiği için kanlanması ve oksijenlenmesi gereklidir. Ayrıca kalbin dört odacığı da kanla dolu olsa da beslenmesi için aort atardamarlarından, sol ve sağ koroner arterler yani kalp atardamarlarından beslenmektedir. Kalp damarları deyince aklımıza ilk önce kalbimizin oksijen götürülmesine ve beslenmesine yardım eden koroner damarlar akla gelmektedir. Kroner damarları kalbin dış yüzeyinde bulunmaktadır. Kalbe kan getiren toplardamar, kanı götüren damar atardamardır. Kan kalpten çıktıktan sonra kanın geri dönüşünü engelleyen de kalp kapakçıkları vardır. Kişilerde oluşan kalp krizi durumu ise bay-pas uygulaması, stent uygulaması, kolesterol plakları ve tıkanmaların meydana geldiği koroner damarlarında bu olaylar oluşmaktadır. Özellikle kalbe kan getirip götüren pulmoner arter ve aorta damarları dolaşım sisteminde koroner damarlar ile karıştırılmaması lazımdır. Kalbi besleyen 3 ana damar mevcuttur. Koroner arterler aorttan 2 ana dal şeklinde çıkmaktadır.

Kalp damarları nelerdir?

Kalbin sağ tarafında: Kalbin sağ tarafında kısma alt ve üst ana damarlar sağ kulakçı tarafına gelir. Sağ karıncık kısmından ise akciğer atardamarı çıkmaktadır. Bu damar kalpten çıktıktan sonra iki kısma ayrılır. İkiye ayrılan bu damar akciğere doğru yol alır.
Kalbin sol tarafına: Akciğere gidip temizlenen kan sol kulakçığa dört parça halinde akciğer toplardamarıyla gelmektedir. Sol karıncıktan temiz kan olarak aort atardamarıyla dışarı çıkmaktadır. Bu bölümdeki kalp damarlarını incelediğimizde;
LAD (Sol ön inen atardamar-left anterior descending artery): bu damarlar kalbin ön kısmının yüzeyinde yukarıdan aşağıya doğru uzanmaktadır. LAD damarları kalbin yüzünü kandırmaktadır. Lad damarlarından çıkan dallar septal ve diyagonal olarak ayrılmaktadır. Kalp damarları içinde kalp kasının en büyük kısmını sulayan damardır. Bu sebepten dolayı kalbin en önemli damarıdır. Bu damarından kaynaklı kalp kası ve kalp krizi hasarı büyük olmaktadır.

Sirkumfleks (Cx) arter: bu damarlar kalbin arka kısmına ulaşarak sol kulakçığı, sağ karıncık tarafını, arka ve yan kısımları kandırır ve besler. Sirkumfeks arter damarından çıkan yan dallara obtus denilmektedir. Bu kalp damarlarına bazen de posterior descending adı da verilmektedir.
" } ] }