{ "title": "Kalp Damar Tıkanıklığı", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-damar-tikanikligi.jpg", "date": "21.01.2024 12:14:14", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Kalp damar tıkanıklığı dünyada insan ölümlerine en çok sebep olan hastalıkların başında yer alan ve Türkiye'deki ölümlerin %35'ine sebep olan hastalıktır. Bu sorun damar daralmaları ve damar sertliğinin devamında oluşan bir sorundur. Bu durum doğumdan itibaren başlıyor olsa da kötü beslenme, stres, sigara, hareketsizlik ve fazla kilo alınması gibi sebeplere bağlı olarak damarların iç yüzeyinde yağ ve kalsiyumun birikmesiyle meydana gelen bir rahatsızlık olması bakımından bu sorunun ortaya çıkmaması için dikkatli olunması gerekir.

Damarlarda bulunan ani tıkanıklık sebebi ile oluşan kalp krizinin koroner damar hastalığının son noktası olduğu görülür ve kişide damarların tam tıkanmasına bağlı olarak kalp krizi meydana gelecektir. Bu sebeple her yıl düzenli bir şekilde muayene olunması ve damarlarda daralmanın oluşup oluşmadığını tespit etmek için testlerin yapılması gerekmektedir. Bu testlere baktığımız zaman efor testi, talyum testi ya da elektrokardiyogram karşımıza çıkmaktadır. Bu testler damarların durumunun anlaşılmasına olanak sağlamaktadır.

Kalp damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır diye bakacak olduğumuz zaman damarın tıkanmaya başladığı zaman vücudun bir uyarı vermediğini görüyoruz. Tıkandığı zaman ise kalp krizinin başladığı görülmektedir. Hatta bazı hastaların herhangi bir şikâyeti olmadan kalp krizi geçirmesi söz konusu olabilmektedir. Damarda oluşan tıkanıklıkların bazı durumlarda hiç belirti vermemesi söz konusu olabiliyor.

Kalp damar tıkanıklığının sebeplerine bakacak olduğumuz zaman bu rahatsızlığın temellerinin çocukluk dönemine girildikten sonra atıldığını görebiliyoruz. Özelikle fast food şeklindeki beslenme alışkanlığı ve obezite kalp ve damar hastalıklarını tetikler. Bunun yanı sıra diyabet yani şeker hastalığı da damar tıkanıklığına sebep olabilmektedir. Bunların yanı sıra sigara kullanımı, aşırı tuz tüketimi, hipertansiyon, yağlı beslenme şekli, kolesterol, stres, gibi durumlar da damar tıkanıklığına sebep olacaktır.

Kalp damar tıkanıklığı probleminin tedavisine bakacak olduğumuz zaman çok ciddi olmayan darlıklar için damar açıcı, kolesterol düşürücü ve tansiyon ayarlayıcı gibi ilaçlar yeterli olabilmektedir. Bunların yeterli olmadığı durumlarda daralmalar önemli ise ya da tehlikeli bölgelerde ise balon ve stent tedavisi kullanılmaktadır. Balon ya da stent kullanılamayan durumlarda ise darlık ya da tıkanma olan yere kan yönlendirme olarak tanımlanan bypass ameliyatının gerçekleştirilmesi gerekebilmektedir.
" } ] }