{ "title": "Kalp Atışı Düzensizliği", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-atisi-duzensizligi-8820.jpg", "date": "20.01.2024 12:02:19", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Kalp Atışı Düzensizliği, Kalp atışı düzensizliğinin tıp alanındaki ismi aritmidir. Aritmi kalbin çok daha fazla hızlı atması taşikardi veya daha yavaş atması brakardi ya da çok düzensiz bir şekilde atması gibi kalp ritim problemlerini ifade etmektedir. Kalp atışı düzensizliğinde kalbin her zamanki elektriksel ritminde ortaya çıkan bir düzensizlik vardır. Aritmiler her yaş grubunda meydana gelebilir ve çok da ciddi problemlere neden olmaz. Vücudun kalp kaslarının kasılmasına yardımcı olan doğal bir elektrik sistemine bağlıdır. Bu sistem ise kanın kalp ile kalpten de vücuda akışını sağlamaktadır. Normalde elektrik kalp boyunca belirli bir yolu takip etmektedir. Fakat elektriğin akış hızında bir sorun olursa eğer kalp atışı daha çok yavaşlar ya da tam tersi hızlanır veya düzensiz bir hal alır. Siz dinlenir iken dahi kalp genelde dakikada tam altmış ve yüz defa atmaktadır. Fakat siz egzersiz yaparken kalbinizin çok daha hızlı attığını veya çok daha yavaş attığını hissedebilirsiniz. Sigara içmek, aşırı alkol içmek, yoğun egzersiz, stres ufak çaplı bir aritmiye sebep olmaktadır. Fakat kalp atışı düzensizliğinin en yaygın olan ve en ciddi olan sebebi baş tetikleyicileri arasında koroner arter rahatsızlığı kalp kapak fonksiyon bozukluğu ile kalp yetmezliği olan kişilerde kalp rahatsızlığı olur.

Kalp Atış Düzensizliği Sebepleri Nelerdir?

Normalde kalp akciğeri ile vücudun geri kalan kısmına kan taşıyan bir pompa gibi çalışmaktadır. Bunun gerçekleşmesi içinde kalbin düzenli bir biçimde kasılmasını sağlamakta olan bir elektrik sistemi bulunmaktadır. Kalpte kasılmaları başlatmakta olan elektriksel sinyal sinüs düğümü adı verilen bir nokta da başlamaktadır. Bu nokta da kalbin doğal pili gibi olur. Sinüs düğümünden çıkmakta olan sinyal kalbi dolaşarak elektriksel bir yol oluşmaktadır. Değişik sinir iletileri kalbin çok daha yavaş veya çok daha hızlı atmasında belirleyici olur.

Anormal Kalp Atışı Düzensizliği Diğer Sebepleri Nelerdir?
Kalp Atış Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?

Aritmi çok sık olmasa da ara ara kendini gösteren veya sürekli olan bir rahatsızlık biçiminde ortaya çıkmaktadır. Aritmi belirtilerini hissetmemeniz veya yalnızca aktif olduğunuz anlarda hissetmeniz mümkün olmaktadır. Öyle çok dikkat çekici bir belirti göstermediğinden dolayı kalp atış düzensizliğinin hiç fark edilmeyen durumları da olur. Bu tür rahatsızlığı olan kişilerde doktorlar kalp atışı düzensizliğini rutin bir muayene esnasında fark etmektedirler. Ancak genele bakıldığı zaman aritmilerin fark edilebilmesi çok da zor olmayan belirtiler göstermektedir. Bu belirtileri şu biçimde sıralayabiliriz.
Kalp Atışı Düzensizliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birçok aritmi zararsız olarak kabul edilmektedir. Yani hiçbir tedavi istemez doktorunuz aritmiyi tedavi ettikten sonra durumun ciddi olup olmadığını ileri de size problem çıkarıp çıkarmayacağını ve tedavi isteyip istemeyeceğini belirler. Aritmilerin teşhisinde EKG (Elektrokardiyografi), efor EKG ekokardiografi, Holter EKG ve kalp kateterizasyonu gibi çeşitli birçok yöntemler kullanılmaktadır.
" } ] }