{ "title": "Kalp Atış Hızı", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-atis-hizi-7766.jpg", "date": "18.01.2024 23:58:43", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Kalp Atış Hızı, Kalbin kasılması ve gevşemesiyle damarlara yapılan basınca, kalp atışı, dakika içerisinde yapılan basınca isekalp atış hızı adı verilir. Kalp atış hızı dakika içerisinde yaklaşık olarak 60-80'dir.

Kalp Atış Hızı Nasıl Ölçülür?

Kalp atış hızını vücut üzerinde 2 türlü yerden ölçebilmek mümkün olmaktadır. İlki, boyundur. Gırtlağın iki tarafındaki atar damarların bir tanesine eliniz 3 orta parmağını bastırmak kalp atış hızını hissetmek için yeterli olacaktır.

Diğer bir bölge ise yine elin 3 orta parmağını bileğinizde, başparmağınız gerisinde bulunan oluk kısma bastırınız.

Bahsedilen noktalar üzerine, 3 adet parmağınızı hafif bir şekilde bastırarak nabız darbelerinizi 60 saniye boyunca sayınız.

Kalp Atış Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kalp atış hızı yaş ilerledikçe düşüş gösterebilmektedir. Ayrıca efor sarf etmek, egzersiz yapmak, heyecanlanmak gibi durumlarda kalp atış hızı artış göstermektedir.

Kalp Atış Hızı Neden Artış Gösterir?

Kalp atış hızının normalin üzerinde olmasına taşikardi adı verilmektedir. Ateşli hastalıkların birçoğunda vücut ısısının artmasına, kalp atış hızının artması da eşlik etmektedir. Genellikle ateşin bir derece yükselmesi 20 kalp atış hızına karşılık gelmektedir. Yani 1 derece ateş artınca, kalp atış hızı da 20 vuruş hızlanmaktadır. Bu açıdan bakılır ise kalp atış hızı sayımı ile ateşin yüksekliği hakkında bir fikir düşünülebilir. Tifo hastalığında vücut ısısının yükselmesine karşılık olarak kalp atış hızı çok az artmaktadır. Bağırsak delinmesi vakalarında ise kalp atış hızı hızlıdır ancak bunun ile vücut ısısı düşüş göstermektedir. Bu durumun ortaya çıkması hastalığın tehlikeye girdiğini göstermektedir.

Kanama olması durumunda, kalp vücuttan dışarıya çıkan kanın eksikliğini duyurmamak amacıyla atışlarını hızlandırmaktadır. Dokuları normal bir biçimde besleyebilmek amacıyla kalbin bu hızlı çalışmaları üzerine kalp atış hızı artış gösterir. Ayrıca kalp atış hızı guatr isimli, boyunda ortaya çıkan kalkan bezi hastalığının artmasıyla da hızlanmaktadır. Guatr hastalığının en belirgin belirtilerinden birisi de gözlerin yuvalarından dışarı çıkar gibi görünmesidir. Kalp atış hızı, kalp yetmezliği hastalıklarında da artmaktadır. Böylesi hastalıklarda kalp atış hızı dakika içerisinde 200'e kadar yükselebilmektedir.

Kalp Atış Hızı Neden Düşüş Gösterir?

Kalp atış hızının normal atış hızının altında seyretmesine bradikardi adı verilmektedir. Vagotonik tip adı verilen sinir sistemi değişiklik gösteren kimselerde ani durumlar karşısında baygınlık, terleme, baş dönmesi gibi bazı belirtiler görülmektedir. Bu durum sırasında kalp atış hızı düşüş gösterir. Bu tipteki kalp atış hızı düşüşleri tehlikeli bir durumu işaret etmemektedir. Beyin urlarında, beyin kanamaları gibi durumlarda kafa içindeki basıncın artmasından kaynaklanan kalp atış hızı düşüşleri oldukça tehlikeli bir durumdur. Kalp bloğu denilen kalp hastalığında da kalp atış hızında düşüş görülmektedir. Bu blok ortaya çıktığı sırada ilk başlarda hastada bayılmalar ve çırpınmalar görülebilir ancak bir zaman sonrasında vücut alışkanlık göstereceğinden dolayı kalp atış hızı düşüklüğü dışında belirti göstermeyecektir.
" } ] }