{ "title": "Kalp Ameliyatı", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-ameliyati(1).jpg", "date": "19.01.2024 07:19:21", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Kalp Ameliyatı, Ameliyat olacak hastanın gerekli tahlillerinin yapılması için, ameliyattan önce hastaneye başvurması gerekmektedir. Bu tahliller rutin olan kan, idrar testleri ve EKG, röntgen filmi'dir. Kapak hastaları için ameliyat öncesi dişlerin kontrolü sağlanır ve gerekiyorsa tedavisi yapılır. Testler hazır olduktan sonra hasta direkt olarak ameliyat için aynı gün hastaneye gelebilir. Ama genel olarak uygulama, hastanın hastaneye ameliyattan bir gün önce gelmesi şeklindedir. Ameliyat öncesinde ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrah tarafından muayene edilip ameliyatın detayları hakkında kişiyle görüşülür ve hastanın soruları cevaplandırılır. Ayrıca bir anestezist hasta ile görüşüp onun durumunu değerlendirecek ve ameliyat sırasında dikkat edilmesi gereken durumları belirleyecektir.

Yine ameliyat öncesi hastadan kan alınır, kol damarı içine ilaç vermek için kanül yerleştirilir, ameliyat sonrası yoğun bakımda nasıl nefes alıp vermeniz gerektiği öğretilir ve ameliyatın ne zaman gerçekleştirileceği hakkında hastaya bilgi verilecektir. Ameliyat zamanı önceden belirlenir hastaya bildirilir ve zamanı gelince gerçekleştirilir. Fakat ameliyat, olması gereken acil bir hasta nedeniyle geciktirilme zorunluluğu doğarsa, mümkün olan en kısa zaman için tekrar planlanır. Koroner bypass veya kapak ameliyatı genellikle 3-6 saat aralığında sürer. Sürenin uzunluğu yapılacak olan işleme bağlı olup ve bu nedenle ancak tahmin edilebilir, önceden kesin bir şey söylenemez. Hastanelerde hasta yakınlarının ameliyat sırasında bekleyebilecekleri belirli yerler bulunur. Cerrah ve diğer ameliyatı gerçekleştirecek olan ekip üyeleri hasta yakınlarının nerede olduğunu bilirler ve onlara gerektiğinde kolayca ulaşabilirler. Hastalar ameliyattan sonra yoğun bakım ünitesine alınır.

Burada anestezik maddelerin etkisi yavaş yavaş kaybolur, kaybolduktan sonra hastalar tekrar bilinçlerini kazanırlar. Bazı hastalar ilk uyandıkları zaman el ve ayakta hissizlikle uyanacaklardır ellerini ve ayaklarını oynatamayabilirler. Ama bu durum kısa sürede düzelir ve vücut hareketleri normale döner. Kalbe ulaşmak için kesilen yerde bir miktar rahatsızlık olacaktır, genikle kesik göğüs kemiğinin ortasında ve yukarıdan aşağıya bir hat şeklindedir. Ayaklarda da bir veya birkaç tane kesik olabilir. Bu bölgelerde de ağrı meydana gelebilir. Ama ağrıyı ortadan kaldırmak için mutlaka ilaç verilir.
" } ] }