{ "title": "Kalp Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-ameliyati-sonrasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 13:35:17", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Kalp ameliyatı sonrası, son derece dikkat edilmesi gereken ve ameliyat sonrasında da bazı gereklilikleri olan ameliyattır. Özellikle âşık kalp ameliyatında riskler daha fazla olduğu için insanların ameliyat sonrasında belli bir süre dikkat etmeleri ve yapmaları gereken bazı durumlar vardır. Aksi durumlarda son derece zor geçen bu ameliyatın sonrasında kişi ameliyatlı bölgeye yapacağı yanlış bir uygulama ile oldukça zarar vererek sorunlara neden olabilmektedir. Kalp ameliyatları sonrasında kişinin neden ameliyat olduğunun bilinmesi dikkat edilmesi gereken durumları daha da arttırabilmektedir. Kalp ameliyatı sonrası kişideki narkoz yani anestezi etkileri ortadan kalktıktan sonra bu ameliyat bölgesinde küçük şiddetle ağrılar görülebilmektedir. Birçok zaman zor bir ameliyat olan bu operasyon sonrasında insanlardaki iyileşme durumları kişinin vücuduna ve hastalığa göre farklılıklar gösterebilmektedir.

Kalp ameliyatı sonrasında hastalar yoğun bakım ünitesine alınarak sıkı bir bakım görürler. Bu durumda yoğun bakıma kesinlikle kimse alınmaz. Bu urum hastaların sağlığı için çok önemli bir durumdur. Yoğun bakım ünitesinde kişi ameliyata alınırken yapılan anestezi uygulamalarının etkisinin yavaş yavaş geçmesi beklenir. Yoğun bakım ünitesinde anestezi ilaçlarının etkisi geçer ve kişinin bilinci yavaş yavaş gelir. Hasta kalp ameliyatı sonrası uyandığında ilk anlarda vücudunun herhangi bir yerini oynatamaz. Bir süre sonra tam olarak kendine gelen hasta yatar bir pozisyonda bekler. Bir süre boyunca yoğun bakımda tutulan hasta ameliyata göre bir odaya alınır. Bu süre bazı hastalarda bir günken bazı hastalarda iki üç güne kadar artabilmektedir. Bu günler sırasında ailenin hastayı ziyaret etmesi olanaksızdır. Hasta yoğun bakımdan çıkarak normal bir bakım odasına alınana kadar kimse ile görüştürülmez. Normal odaya alınan hastanın ise kesinlikle çok fazla yorulmaması gerekmektedir. Bu nedenle odada çocuk bulundurulmaması hasta için çok daha iyi olacaktır. Diğer insanlarda hasta ile çok fazla konuşarak hastayı yormamalıdır. Ameliyat sonrasında az da olsa hastada ağrılar görülebilmektedir. Fakat bu durum oldukça normaldir. Bunun yanında bazı hastalarda ameliyat sonrasında ateş yükselmesi gibi durumlar görülebilmektedir. Bu durumda son derece normal karşılanmaktadır.

Hasta kalp ameliyatı sonrasında hafif olarak sağa ya da sola dönerek uyuyabilir. Fakat bilinmelidir ki bu durum yastıktan destek alınarak yapıldığında çok daha iyi olacaktır. Bu durum her ne kadar iyi olsa bile kişinin en fazla üç saatte bir pozisyon değiştirmesi daha iyi olacaktır. Hastaların birçoğu ameliyat sonrasında ağrıdan şikâyetçi olsalar bile bu ağrılar ameliyattan sonra uzun süreler boyunca görülebilmektedir. Bu durumun nedeni ise ameliyatta yapılan kesilerdir. Bu ağrıların giderilmesinde bir süre yürümek rahatlatıcı etki yapmaktadır. Eğer kişi acıkmış ise ameliyat sonrasında hasta yoğun bakım içerisinde hemşire tarafından sıvı gıdalar tüketebilmektedir. Kalp ameliyatı sonrası doktorun tavsiye ettiği şekilde öksürmek hastanın rahatlamasına ve akciğerler üzerindeki balgamın atılarak ateş çıkma olasılığını düşürmesine yarayacaktır. Bu nedenle hasta uygun şekillerde öksürebilir.
" } ] }