{ "title": "Kalp Ağrısı", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalp-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 11:31:45", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Kalp ağrısı, Dolaşım sisteminin merkezi olan kalp, dört odacıklı, çalışması sinirler tarafından kontrol altında tutulan, herkesin kendi yumruğu büyüklüğünde olan ve bedenimizin sol tarafında bulunan bir organımızdır. Kalp bir pompa gibi bütün vücuda kan pompalayarak hücrelerin ihtiyacını karşılamaktadır. Bu sebeple kalpte meydana gelebilecek herhangi bir sorun ciddiye alınmalıdır.

Kalp ağrısı belirtileri nelerdir?

Kalpte batma hissi, yanma ve sancılanma görülür. Fiziksel bir aktivite sırasında göğüste ortaya çıkan basınç ya da sıkışma tarzında bir ağrının sol kola, boyna ve çeneye yayılmasına dikkat edilmesi gerekir. Bu rahatsızlıklar strese bağlı da olabilmektedir. Biraz istirahat edildiğinde bu ağrılar azalır ve diner. Ağrılar sol kol, boyun, omuz ve sırta kadar yayıla bilmektedir. Bunların yanında baş dönmesi, terleme, nefes alıp vermekte zorlanma ve bulantı da bu sorunlara eşlik etmektedir. Sol göğüste meydana gelen her ağrı kalp kaynaklı olacak diye bir şey yoktur. Ağrılar yaklaşık olarak 5-10 dakika kadar sürebilir. Bu ağrılar biraz dinlenmeyle geçebilecek ağrılardır.

Kalp ağrıları neden olur?

Düzensiz ve stresli bir hayat yaşamak, aşırı derecede gayret sarf etme, yorgunluk, sınır bozuklukları, şiddetli romatizma ve doğuştan meydana gelen kalp hastalıklarında kalp ağrıları görülmektedir. Sindirim sistemimize bağlı bozukluklarda, göğüs kafesine bağlı olan kaslar, sinirler, bağlar ve benzeri yapılarla ilgili bir sorunda da kalpte ağrı oluşabilmektedir. Bu ağrılar kalp ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Özellikle şeker hastaları ve yaşlılarda bu rahatsızlıklar görülmesi muhtemeldir. Bunun yanı sıra kalbimizi besleyen koroner damarlar başta kolesterol nedeni ile meydana gelen tıkanmalar ve sertleşmesi de kalp ağrılarının temelini oluşturur. Bu durum en sık rastlanan kalp rahatsızlığıdır. Enfarktüs adı verilen bu tip ağrıda göğüs duvarı ardında sıkıştıran bir ağrı ortaya çıkmaktadır. Kalp ağrılarındaki asıl neden kalbe giden kanın miktarında azalma olmasıdır. Kan miktarının azalmasına bağlı olarak kalp yeterince beslenemeyecek ve oksijensiz kalacaktır. Bu durum kişinin hemen durmasına ve dinlenmesine sebep olmaktadır. Kalp hastalıklarında koroner damar hastalıklarının yanında diğer yaygın hastalıkta kapak rahatsızlığıdır. Kalp kapak rahatsızlığının temel nedeni akut eklem romatizmasıdır. En çarpıcı belirtisi eklemlerdeki iltihaptır. En çok vücutta etkilediği organ kalptir.

Kalp ağrılarında nelere dikkat edilmeli
Kalp ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Kalpte hastalığa ait belirtiler görülüyorsa, ilaç tedavisiyle düzele bilecek bir durum söz konusu ise tedavi bu şekilde doktor devam edilir. Doktor perhiz vermişse uygulamalıdır. Hastada hayati tehlike varsa hemen cerrahi müdahale yapılır. Ameliyat sonrası hastanın günlük bakımı, yediği yemekler ve ilaçların düzenli bir şekilde alınması gerekir. Bunları uygulamayan hastada, kalbinde ola ağrılar tekrar ortaya çıkabilmektedir.

Kalp ağrısı için şifalı bitkiler

Domates: Kalp hastalıklarına karşı etkilidir. İçerdiği likopen sayesinde vücudu kalp hastalıklarına karşı korumaktadır.

Elma: Günde bir elma, kalp ve dolaşım sorunlarına karşı etkilidir.

Ispanak: Kalp rahatsızlıklarına karşı korur.

Kekik: Kalp çarpıntısını kesmektedir.

Salatalık: Kalp rahatsızlıklarında vücutta biriken suyun dışarı atılmasında ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Patlıcan: Kalp çarpıntılarının giderilmesi konusunda yardımcıdır.
" } ] }