{ "title": "Kalbi Besleyen Damarlar", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/kalbi-besleyen-damarlar.jpg", "date": "19.01.2024 01:42:58", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Kalbi besleyen damarlar, kalbin yapısı ile ilgilidir. Kalp de aynı diğer organlarda olduğu benzeri hücrelerden meydana gelir ve oksijenlenmesi (Kanlanması) gerekmektedir. Her ne denli kalbin her dört odacığı kanla yoğun olsa bile kalp beslenmesini bizzat içerisinde yer alan kanla değil; aort damarından ayrılan sağlam ve sol koroner arterler aracılığı ile sağlar.

Koroner arterler aorttan 2 ana kol şeklinde çıkarlar: sağlam koroner atardamar (Right coronary artery ya da özetle RCA) ve sol ana koroner atardamar (Left coronary artery ya da özetle LCA). Sol ana koroner atardamar kısa bir mesafeden ardından 2'ye ayrılır: sol ön inen atardamar (Left anterior descending ya da özetle LAD) ve sirkumfleks atardamar (Circumflex artery ya da özetle Cx). Kalp aort damarının başlangıcından ayrılan ve kalp duvarının içerisine uzanan \" koroner arterlerden\" iştirak eden kan ile beslenir. Koroner arterlerden bir tanesi yağ tabakası nedeni ile daralabilir ve kalbe yeterlidir kanaat veremez bunun sonucu olarak \" enfarktüs \" adı verilen ve ölümle sonuçlana bilen huzursuzluk meydana gelir. Kalbin kasılmasına \"sistol\" gevşemesine \"diastol\" denir.

Kalbin Kısımları

Yaş ilerledikçe kalbin ağırlığı ve büyüklüğü artar. Normal kalp yumruktan azıcık daha kocaman kas yapısında kuvvetli bir pompadır. Dört boşluktan meydana gelir. Üstte sağ kulakçık ve sol kulakçık olmak üzere iki kulakçık (Sağ atriyum ve sol atriyum), altta ise sağ ve sol olmak üzere iki karıncık (Sağ ventrikül ve sol ventrikül) bulunur. Organlardan iştirak eden ve oksijeni az meydana gelen (Kirli) kan toplardamarlar ile sağdaki kulakçığa dökülür. Buradan triküspid kapak aracılığı ile sağ taraftaki karıncığa geçer. Sağ karıncık oksijeni az kan, bu kanaat pulmoner kapaktan pulmoner atardamar aracılığı ile akciğerlere pompalar. Akciğerlere iştirak eden kan oksijenden zenginleşir. Oksijenden zenginleşen (Temiz) kan akciğer toplardamarları ile sol kulakçığa buradan da mitral kapak aracılığı ile sol karıncığa geçer. Sol karıncığa iştirak eden oksijenden zengin kan aort kapağından geçerek aort aracılığı ile tüm uzuvlara pompalanır.

Kalbin İkaz Sistemi

Kalp elektriksel bir uyarının kalp kası liflerine ulaşması sonucu olarak kasılır. Kalpte birtakım özel hücrelerle siniri liflerinden meydana iştirak eden ve cereyan akımlarını taşıyan bir yöntem vardır. Buna \"ileti sistemi\" denir. Spontane meydana iştirak eden bir uyarı bu mesaj sistemi tarafından kısa zamanda kalbin her köşesine ulaşır ve kalp kasının bir tüm olarak kasılmasını sağlar. Kalp, vücudun özerk siniri sistemine bağlı olmadan çalışabilen tek organıdır. Uyarılar sağlam kulakçıktaki bizzat kendine cereyan akımı üreten sinüs kulakçık düğümünden çıkar; kulakçıkların kasılmasını sağladıktan ardından kulakçık ve karıncık arasındaki bölgede yer alan kulakçık-karıncık düğümüne ulaşır. Oradan sinirsel demet adı verilen iletici liflerden geçer; Sinirsel demetin sağlam ve sol karıncıktaki dallarına dağılarak kalbin kas dokusuna (Miyokard) ulaşır ve tüm liflerin kasılmasına yöntem açar.

Kalbi Besleyen Damarlar (Koroner Atardamarlar)

Kalp de aynı diğer organla gibi hücrelerden meydana gelir ve kanlanması gereklidir. Her ne denli kalbin her dört odacığı kanla yoğun olsa bile kalp beslenmesini bizzat içerisinde yer alan kanla değil; aort damarından ayrılan sağlam ve sol koroner arterler aracılığı ile sağlar.

Koroner arterler aorttan 2 ana kol şeklinde çıkarlar: sağlam koroner atardamar (Right coronary artery ya da özetle RCA) ve sol ana koroner atardamar (Left coronary artery ya da özetle LCA) (Biçim 7). Sol ana koroner atardamar kısa bir mesafeden 2'ye ayrılır: sol ön inen atardamar (Left anterior descending ya da özetle LAD) ve sirkumfleks atardamar.
" } ] }