{ "title": "Gizli Kalp Krizi", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/gizli-kalp-krizi-4688.jpg", "date": "19.01.2024 22:55:27", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Gizli Kalp Krizi, Kalp krizinin semptomları bellidir. Kalp krizi geçiren insanların büyük bir çoğunluğu göğüste oluşan rahatsızlık ve ağrı, terleme ve aşırı derecede halsizlik belirtileri ile kalp krizi geçirirken bir grup insan da hiçbir belirti olmadan kalp krizi geçirmektedir. Gizli kalp krizi geçirenlerin başında diyabet hastaları gelir, ama normal insanlarda da rastlanılmaktadır. Kalp krizinde en belirgin özellik göğüste oluşan ağrıdır. Bazı hastalar son birkaç haftada ya da yürüme esnasında ve dinlenme sırasında göğüslerinde oluşan ağrıyı fark ederler ve bu ağrının şiddetini kendilerine göre ölçebildikleri için olayın farkındadırlar. Bazı hastalar ise olayın farkında olmayan daha genç gruptur ya da kısa süreli ağrı yaşayıp umursamayan kişilerdir. Bu grup daha kısa süreli ağrı yaşadığı için çoğunlukla bu durumu basit bir kas ağrısı olarak yorumlayıp ciddiye almadıklarından dolayı hastaneye de başvurmamaktadır.

Gizli kalp krizinin belirtileri nelerdir?

Nerdeyse bilinçli kesim hariç hemen hemen insanların çoğunda kalp krizi olabilmesi için sadece şiddetli bir göğüs ağrısı olması gerekir şeklinde bir düşünce vardır. Bu yanlış düşünce insanları yanıltarak müdahale sürecini de geciktirmektedir. Maalesef şu bir gerçektir ki kalp krizi semptomları başladıktan sonra ilk 20 dakika içerisinde hücre ölümü başlamaktadır. Hemen müdahale edilmemesi durumunda o süre içerisinde dokuların büyük bir kısmı kaybedilmektedir. Önemli olan hastanın yakınmalar başlar başlamaz en kısa sürede hastaneye ulaşıp EKG çektirmesidir.

Gizli kalp krizinin belirtileri, açıklanamayan yorgunluk ve bitkinlik, boğaz, boyun, çene, kol ve bacaklardaki ağrıdır. Bazı hastalar ise kalp krizini şiddetli mide ağrısı ile karıştırmaktadır. İnsanların çoğu kalp krizini göğsün sol tarafında oluşacak şiddetli bir ağrı olarak bilirler. Ama kalp krizi daha çok göğüsün orta hattında sıkışma veya darlık şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Gizli kalp krizi nasıl anlaşılır?

Gizli kalp krizi geçiren hastalar olaydan uzun bir süre sonra herhangi bir neden ile hastaneye başvurduklarında, EKG çekildiğinde bu durum ortaya çıkar. Uzamanlar elektrokardiyogam veya ekokardiyogram ile kaç adet kalp kasının zarar gördüğüne bakarak kalp krizi teşhisi koyarlar.

Bazı hastalar ise yorgunluk ve sürekli nefes darlığı belirtileri ile doktora başvururlar. Bu gibi durumlarda mitral kapakçık kaçakları veya gizli kalp krizinden etkilenmiş kalp kasından kaynaklanan komplikasyonlar ortaya çıkar. Hiç farkında olmadan gizli kalp krizi geçirerek hayatta kalabilen kişiler şanslı kişilerdir. Eğer kendinizde yolunda gitmeyen birtakım şeyler hissediyorsanız mutlaka doktora başvurup EKG çektirmenizde fayda var.

Kalp krizinin en önemli belirtisi ağrı iken, gizli kalp krizinde diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon rahatsızlıkları bulunan kişilerin riski daha fazladır. Gizli olarak ilerleyen kalp rahatsızlığında sigara kullanan ve 65 yaşın üzerinde olan grupta riskli gruptur. Düzenli doktor kontrolü, sigarayı bırakma ve fazla kiloların verilmesi alınabilecek önlemler arasındadır.
" } ] }