{ "title": "Geçici Kalp Pili", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/gecici-kalp-pili-2490.jpg", "date": "19.01.2024 10:53:39", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Geçici kalp pili, hastalara acil gelişen kalp bloğunda, bayılmada, kalp ritminin yavaşlaması, ritim bozukluğu gibi durumlarda dışarıdan elektrik uyarısı vererek kalbin istenen düzeyde çalışmasına yardımcı olur. Geçici kalp pili hastaya yatak başında ya da anjiyografi masasındayken takılabilir. Genellikle kasık toplardamarından kalbin sağ karıncığına yerleştirilen metal tel ve dışarıdan bağlanan jeneratör yardımıyla kalbi çalıştırır. Bazı hastalarda ise boyun ya da köprücük kemiği toplardamarı bu işlemde kullanılabilir. Hastalar açısından hayat kurtaran bu kalp pili bir haftaya kadar hastanın kalbini desteleme amacıyla kullanılabilir.

Geçici kalp pili neden takılır?

Kalp atışlarının uyarı merkezi sinüs düğümünün yeterli hızda uyarı oluşturamaması durumunda ya da iletim yollarında herhangi bir kesintinin olması yüzünden çok yavaşlaması durumunda, hastanın yaşamını devam ettirebilmesi için gereken kalp atış hızının sağlanması amacıyla vücuduna yerleştirilecek kalp pili ihtiyacı olabilir. Bu nedenle hastalara geçici kalp pili takılabilir.

Geçici kalp pili nasıl takılır?

Bu uygulama hastalarda genellikle lokal anestezi altında, boyun, göğüs ya da kasıktan kalbe giden toplardamar yoluyla elektrot denilen ince tellerin kalp içine yerleştirilmesiyle ve bununda vücudun dışındaki jeneratöre bağlanmasıyla yapılmaktadır. Yapılan işlemler hastaya yatağın başında ya da röntgen cihazı skopi altında da yapılabilir. Ortalama olarak yarım saat içinde işlemler tamamlanır. Hastada geçici kalp pili ihtiyacı sona erdiği zaman ise kalbe yerleştirilen tel dışarıya çıkarılır.

Geçici kalp pili yan etkileri, riskleri var mı?

Hastaya geçici kalp pili takılması küçük çaplıda olsa bir cerrahi işlemdir. Bu yüzden uygulamada bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Operasyona bağlı olarak damarın yırtılması, genişlemesi yani anevrizma sorunu, toplardamarla atardamar arasında fistül denilen açıklıklar, kanama, damardan sızan kan nedeniyle şişlik hematom oluşması gibi sorunlar yaşanabilir. Eğer geçici kalp pili boyundan girişimle yapılıyorsa, akciğer zedelenmesi yüzünden akciğer zarında sıvı ya da hava birikmesi dolayısıyla nefes darlığı çekilmesi gibi sorunlarda oluşabilir. Böyle bir durumda iğneyle akciğere girilerek ya da tüp yerleştirilmesiyle tedavi yapılması gerekebilir. Nadiren damarda pıhtı oluşması ve pıhtının yaşamsal organlara gitmesi gibi ciddi sorunlar yaşanabilir. Kalp duvarında delinme dolayısıyla kalp zarında sıvı birikimi oluşabilir. Bu nadir olarak yaşamı tehdit eden bir sorundur. Bu hastalara acilen kalp cerrahisi tarafından müdahale edilmesi gerekebilir.
" } ] }