{ "title": "Çocuklarda Kalp Krizi", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/cocuklarda-kalp-krizi-9235.jpg", "date": "19.01.2024 04:43:20", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "
Çocuklarda kalp krizi, çoğunlukla doğuştan gelen problemlere dayalı olmaktadır. Yani kalbinde delik, şah damarının ters olması ya da akciğer damarının ters olması, ciğerlerde bulunan damarların tıkalı olması, dar olması, çocuklarda kalp krizinin belirtileri arasındadır. Araştırmalara göre, her bin bebekten 7'si kalp sorunuyla dünyaya gelmektedir. Kalbinde sorun olması, erken teşhis edilirse, iyileşme sürecinin daha kısa sürede olabileceğini göstermektedir. Bebekler dünyaya adım attığı andan itibaren, hemen hemen on gün içerisinde teşhis konmalıdır. Geç kalınması halinde tedavi gereksiz yere uzar ve hasta ameliyat şansını kaybedebilir.

Çocuklarda kalp rahatsızlığı, dünyaya gelen bebeğin mor renkte olmasıyla da anlaşılabilir. Vücudunda morluklarla dünyaya gelmiştir. Halk arasında mor bebek olarak da bilinir. Bebeklerdeki kalp deliği de çok önem taşımaktadır. Çocukların kalbinde bulunan delik, zamanla kapanır diye bilinir halk arasında. Ama bu inanış yanlıştır. Karıncık bölgesinde bulunan delik, bebek 6 ya da 7 aylıkken, hatta daha öncesinde 4 aylıkken teşhis edilmelidir. Evet, kulakçık bölgesinde bulunan delik 4 yaşına kadar kapanabiliyor. Ama 8 mm'den daha büyük görülen deliklerin kapanma olasılığı çok düşüktür. Kendiliğinden kapanmayan delikler, cerrahi yollarla kapatılabilir.

Çocuklarda kalp rahatsızlığının doğuştan görülmesi neden olur?
Çocuklarda kalp rahatsızlığının doğuştan görülmesinin önemli faktör

Genetik olan faktördür. Doğacak olan çocuğun, babasında ve annesinde doğuştan gelen kalp rahatsızlığı var ise çocukta da olabilirliği, diğer faktörlere oranla %14 kadar fazladır.

Çocuklarda kalp krizi, günümüze bakıldığında daha yaygınlaşmış bir hastalık gibi görülebiliyor. Aslında çocuklukta geçirilen kalp krizleri çok öncelerde de vardı. Sadece teknolojinin ilerlemesiyle daha fazla duyar olduk. Eğer çocuğunuz kalp krizi riski taşıyorsa. OED adı önerilen aletin kullanılması çok önem taşır. Bu cihaz vücuda bağlanarak kalp ritmini otomatik olarak algılar ve şok vermek için kullanan insana yardımcı olur. Bu cihazın, insanların birlikte bulundukları yerlerde, yani alışveriş merkezlerinde, hava alanlarında, okullarda, spor yapılan yerlerde bulundurulması çok iyi olur. Aileler, çocuklarını takip etmelidirler. Nefes alıp vermede güçlük çekme, yorgunluk, dudaklarda morarma, hastalandığında çabuk iyileşmeme gibi değişiklikler görülüyorsa, muhakkak doktora başvurmaları gerekmektedir." } ] }