{ "title": "Bebeklerde Kalp Atışı Sayısı", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/bebeklerde-kalp-atisi-sayisi-8954.jpg", "date": "20.01.2024 11:44:41", "author": "beytullah akyel", "article": [ { "article": "Bebeklerde Kalp Atışı Sayısı, oldukça önemlidir. Kalp atışı sayısının normalden az veya çok olması kalp hastalıklarının en önemli belirtisidir. Kalp atış hızına nabız denir. Bebeklerde kalp atış sayısının yani nabzın normalden çok ya da az olması birçok hastalığın habercisidir. Bu yüzden özellikle de bebeklerde kalp atım sayısının takipçisi olmak gerekir.

Kalp Atım Sayısının Normal Değerleri

Göz ardı edilmemesi gereken nokta yaşa göre kalp atım sayısının değişilik göstermesidir. 0-1 yaşındaki bebeklerde kalp atım sayısı 120-140 olmalıdır. 1-3 yaşında bebeklerin ise 90-120 arası normal olarak kabul edilir. Evde bebeklerin kalp atım sayısı kolaylıkla tespit edilebilir. Bebeğin boyundaki atardamarın üstüne parmak kalp atımı hissedilecek şekilde konulur ve bir dakikalık kalp atım sayısı ölçülür. Eğer yukarıda belirtilen sınırların üstünde ya da altında ise bir çocuk kardiyoloji uzmanına bebek götürülmelidir.

Kalp Rahatsızlığı

Özellikle bebeklerde kalp atım sayısının fazla olması doğuştan gelen genel olarak kalıtımsal olan kalp anatomisi bozukluklarına işaret eder. Bebeklerde anne karnında sağ ve sol kalbi ortadan ayıran duvar deliktir. Doğumla birlikte bu delik kapanmalıdır. Ancak bu delik bazı bebeklerde kapanmayabilir. Bu durum yüzünden bebeklerde kalp atım sayısı fazla olabilir ve yine bunun gibi kalp kapak hastalıkları ve damar rahatsızlıkları bebeklerde kalp atım sayısını arttırabilir. Kalp hastalıkları bebeklerde oldukça dikkate alınması gereken bir durumdur ve fark edildiği takdirde acilen tedavi başlatılmalıdır. Kalp atım sayısının yanı sıra bebeklerde vücut ısısı dakikada alıp verdiği nefes sayısı tansiyon gibi hususlar da önemlidir ve dikkatle takip edilmelidir.
" } ] }