{ "title": "Bebeklerde Açık Kalp Ameliyatı", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/bebeklerde-acik-kalp-ameliyati-3407.jpg", "date": "20.01.2024 04:17:23", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Bebeklerde açık kalp ameliyatı, günümüz koşullarında artık kardiyolojik ameliyatlar en ağır doğumsal kalp rahatsızlıklarında bile büyük bir başarı ile yapılabilmektedir. Bebeklerde görülen kalp hastalığının nedenleri, radyasyon, hamilelik döneminde geçirilen enfeksiyonlar, akraba evlilikleri, kromozom anomalileri, annenin gebelik sırasında alkol kullanması ya da annenin diyabet hastası olması gibi nedenlerden dolayı oluşmaktadır. Yapılmış olan istatistiklere göre her 1000 bebekten 8'i kalp hastası olarak dünyaya gelmektedir. Yaklaşık her yıl 12.000 civarındaki bebeğin kalp anormallikleri kalp ameliyatları ile tedavi edilmektedir.

Bebeklerde açık kalp ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Bebeklerde doğuştan oluşan kalpte delik, kalp kapaklarında darlık, kapak ve odacıkların tam gelişememesi gibi rahatsızlıklarda kalp ameliyatı yapılabilmektedir. Bebek ve çocuklardaki kalp hastalıklarının tedavisinde erken tanı çok büyük önem taşımaktadır.

Bebek muayene edildikten sonra röntgen, EKG, ekokardiyografi ve bazı kan testleri istenmektedir. EKG de bebek hiçbir şekilde acı hissetmez. Ekokardiyografide ise yine iğne kullanılmadan yapılan bir tetkiktir. Kardiyolog EKG ve ekokardiyografi tekniklerini kullanarak bebeğin kalbinin yapısını ve işlevleri hakkında bilgi edinmiş olur.

Göğüs röntgeninde ise bebeğin kalp ve akciğer büyüklüğü hakkında fikir sahibi olunur. Kalpte ne tür bir kusurun bulunduğu ise anjiyokardiyografi ile tespit edilir. Bazı bebek ve çocuklarda tüm bu tetkikler yapılmasına rağmen sıkıntının ne olduğu tespit edilememektedir. Kalpteki sorunun tam olarak teşhisi için kardiyak MR çekilmektedir.

Tüm bu incelemeler yapıldıktan ve tanı koyulduktan sonra, ameliyata karar verilmektedir. Ameliyat kararını vermiş olan ekipte çocuk kalp rahatsızlıkları uzmanları ve kalp cerrahları yer almaktadır. Doktorlar birlikte değerlendirme yapmak sureti ile bebeğin ya da çocuğun kalp ameliyatından fayda sağlayıp sağlamayacağına karar vermektedirler.

Bebek ameliyattan kısa bir süre önce hastaneye yatış yapar. Hastanede kalınan süre 5-10 gün arasındadır. Bazı durumlarda bu süre uzayabilmektedir. Bebeklerde açık kalp ameliyatlarında kalp-akciğer makinası kullanılmaktadır. Ameliyat sırasında kalp ve akciğer devre dışı kaldığından dolayı bu makine kana oksijen sağlayarak vücuda kan pompalar. Cerrah bu sayede kalbin içini istediği gibi görür ve gerekli tamiratı yapar. Ameliyatın bitiminde bu pompa çıkarıldığında kalp ve akciğer vücuda oksijen sağlama ve kan pompalama görevlerine geri dönmektedir. Kalp-akciğer makinası açık kalp ameliyatlarında kullanılmaktadır. Açık kalp ameliyatı yapılır iken vücudun ısısı düşürülerek kan akımı yavaşlatılır.

Açık kalp ameliyatı biten bebek yoğun bakım odasına alınır. Burada doktor ve hemşireler 24 saat boyunca hizmet vermektedirler. Bebek yoğun bakımda bilgisayarlı elektronik cihazlar ile takiptedir. Yoğun bakımdaki cihazlar açık kalp ameliyatından sonra rutin olarak kullanılan cihazlar olduğundan endişe etmenize gerek yoktur.
" } ] }