{ "title": "Anne Karnında Bebek Kalp Atışı Ne Zaman Başlar", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/anne-karninda-bebek-kalp-atisi-ne-zaman-baslar-8804.jpg", "date": "19.01.2024 00:12:22", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Anne karnında bebek kalp atışı ne zaman başlar, hamilelik dönemi bir anne adayı için yaşayabileceği en özel ve en güzel anları oluşturur. Gebelik dönemi her anne adayı için baştan itibaren farklı süreçler içerir ve her aday farklı belirtiler yaşar. Özellikle anne adayı gebe kalmak için uzun bir uğraş vermişse yaşadıkları endişeler ve stres daha fazla olur. Sürekli olarak bebeğinin sağlığından endişe eder ve gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak ister. Anne adayı gebe olduğunu kesin olarak öğrendikten sonra kalp atışları ile alakalı merak gündeme gelir. Çünkü gebelik kalp atışlarının duyulması ile kesinleşir. Anne adayı da bebeğin kalp atışını duyduktan sonra rahatlar. Anne adayı bebeğinin kalp atışını belli bir haftada duyabileceğini bilirse endişelenmesine gerek kalmaz.

Hamilelikte bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur?

Anne adayları bebeklerinin kalp atışını duyamadıkları zaman strese girerler. Çünkü stres durumları gebelik üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi en hassas dönemlerdir. Hamilelik döneminde normalde ilk 5 haftalık dönemde bebeğin kalp atışları duyulmaktadır. Ultrason ile yapılan inceleme dede bebeğin kalp atışları görüntülenebilmektedir. Ancak çoğu anne adayında kalp atışları ve görüntüleri 6. Haftada gözlenebilmektedir. Bundan dolayı 5. Hafta kalp atışlarını duyamayan anneler gereksiz stres ve endişeye girmemelidirler. Yapılan doopler ultrason ile bebeğin kalp atışları dinlenebilmektedir. Bebeğin kalp atışları hamilelik döneminde en rahat ve en net şekilde 10-12 haftalar arasında duyulabilmektedir. Bebeğin kalp atışlarının sesi durulduğu andan itibaren bebeğin kalp atışları da izlenmelidir. Hamileliğin 5. Haftasında kalp atışları her gebede duyulamadığı için transvajinal ultrason yolu ile dinlenebilmektedir. Yalnız bu yöntem her gebe de değil riskli gebelikler de yapılmaktadır. Hamile anne adaylarına bu konuda düşen görev zor olsa da sabretmek ve uygun zamanı beklemektir. Zaten kalp atışlarının ritmi ve kalbin yapısında bir sıkıntı olup olmadığı daha ileriki dönemler de incelenecektir. Sağlıklı bir kalp değerlendirmesi için gebelik sürecinin 20. Haftada olması gerekir. Kalp kapakçıkları ya da kalpte sorun olup olmadığı teşhis edilir.

6 haftalık bebeğin kalp atışı

Hamilelik sürecinin 6. Haftasında bebeğin kalp atışları duyulamıyor ise ve izlenemiyorsa bebeğin canlanmadığı yani ölü olduğu düşünülebilir. Bu durum ancak ultrason incelemesi ile kesinleşir. Eğer bebek ölü ise kürtaj yolu ile rahimden alınır. Çünkü bebeğin bu halde anne rahminde bırakılması anne adayı için pek uygun bir durum değildir zehirlenmelere yol açabilmektedir. Hamilelik döneminin devam ettiği 9 ay boyunca anne bebeğinin kalp atışlarını sürekli duymak ve hareketlerini izlemek ister. Kalp atışlarının ve hareketlerinin kaybolması anne adayını endişelendirir ve gerginlik yaratır.

Bazı durumlarda gebelik sürecinde bebeğin kesesi, zar gelişimi plasenta normal gibi görünürken ancak kesenin içinde bebek izlenemez, tıpta boş gebelik olarak adlandırılan bu durumda zaten kesede embiryo görünmez ve bu durumda kalp atışları da duyulup izlenemez. Normal gebelik sürecinde son adet tarihi esas alınarak takip eden 5 haftalık süreç içerisinde yapılan ultrason muayenesinde bebek izlenir ve kalp atışları da duyulur.
" } ] }