{ "title": "Ani Kalp Krizi", "image": "https://www.kalphastaligi.gen.tr/images/ani-kalp-krizi-2851.jpg", "date": "20.01.2024 10:17:07", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Ani kalp krizi; insan kalbinin yapısını meydana getiren kalp kasının bir alanda olan yetersiz kan akışı sebebiyle oluşan kalıcı hasardır. Ani kalp krizinin tıptaki diğer adı miyokard enfarktüstür. Kalp krizi kalbe giden kan akışını sağlayan damarlarda oluşan tıkanıklıktan kaynaklı, damarların beslemiş olduğu kalp kasında hücre ölümüne neden olmaktadır. Kalp krizi geçiren kişinin acil olarak hastaneye ulaştırılması gereklidir. Her beş kişiden birinin ölüm sebebi kalp krizidir. Kalp krizi geçirme ihtimali koroner arter damarlarında oluşan pıhtılar ile ilgilidir. Koroner arterlerde gelişen daralma veya tıkanma oluştuğunda o kısımdaki pıhtı oluşma ihtimalide yükselir. Bu pıhtılar kalp kasına gidecek olan oksijene ve kana engel oluşturur ve o kısımdaki hücrelerin ölmesine sebep olur. Kalp kaslarında bu durumdan hasar görür. Hasar gördüğü için kasılma yeteneğini kaybeder. Bu durum o bölgenin zor duruma düşmesini sağlar. Pıhtı oluşumunu sağlayan diğer etkenler ise kilolu olma, fibrinojen seviyesinin de yükselme, stresli olma, C-reaktif protein oranlarında farklılaşma gibi durumlar tetiklemektedir.

Ani kalp krizi belirtileri nelerdir?

Kalp krizi geçiren bir kişide en belirgin belirtisi göğüs kemiğinin arka tarafında oluşan ağrıdır. Fakat bu ağrı şeker hastası olan ve yaşlı kişilerde olmayabilir. Sessiz bir kalp krizi olarak ele alınmalıdır. Yaşanan ağrı çoğunlukla kollara, çeneye, dişlere, omuzlara, enseye, sırtta veya karına vurabilir. Kişilere göre değişkenlik gösteren ağrılar bazen bir bölgede de etkili olabilmektedir. Ani kalp krizinin ağrısının etkileri şunlardır;
Belirtilerin ardından nefes darlığı, baş dönmesi, öksürük, bayılma, sersemleme, mide bulantısı, iç sıkıntısı, kusma, büyük tuvalete çıkma isteği gibi durumlarda görülebilir. Kalp krizi durumunda acil olara 112 çağırması ve hastaneye götürülmesi gerekir.

Ani kalp krizi nasıl teşhis edilir?

Kişide yukarıda sayılan belirtilerin olması halinde, yanındaki kişiler acil olarak hastaneye götürmelidir. Eğer hasta bilincini kaybetmiş ise sırt üstü yatırılarak ayakları yükseğe alınması gereklidir. Bu hareket sayesinde kalbine daha fazla kan gitmesi sağlanacaktır. Ardından 112 aranarak acil hastaneye kaldırılmalıdır. Hasta hastaneye vardığında göğüs ağrısı devam ediyor ise hemen EKG elektrkardiyogram çekilmelidir. Devamında kan testi yapılmalı ve kan değerleri kontrol edilmelidir. Kişinin kalp krizi tanısı için belirtilerden ikisi muhakkak olmalıdır.

Ani kalp krizi tedavisi nasıl yapılır?

Kalp krizi geçiren kişi hastanede acil olarak yoğun bakıma alınır. Genellikle ilk saatlerde kalp krizinde en çok ölümün görüldüğü zamandır. Bu nedenle ilk önce krizin ilerlemesinin durdurulması, oluşacak olan hasarın en aza indirilmesi ve kalbin ihtiyaçlarının asgari düzeye indirilmesi hedeflenir. Erken zamanda fark edilen ani kalp krizi daha az hasarla atlatılabilmektedir. Bu nedenden kalp krizi geçiren hastaların en kısa zamanda hastaneye ulaştırılması lazımdır. Orada uygulanacak bakım gerektiği gibi olmalı ve hasta koroner yoğun bakım ünitesine alınması gereklidir. Hasta taburcu olduktan sonra doktorunun her önerisine harfiyen uymak zorundadır.
" } ] }